Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

România tuberculoasă

Viața Medicală
Dr. A. M. vineri, 3 aprilie 2015
   În medie, o mie de oameni s-au îmbolnăvit zilnic de tuberculoză în 2013 în regiunea europeană OMS, conform unui raport dat publicităţii săptămâna aceasta de Organizaţia mondială a sănătăţii şi de Centrul european pentru prevenţia şi controlul bolilor (ECDC). Din cele 360.000 de cazuri de îmbolnăvire (echivalent cu 39 de cazuri la 100.000 de locuitori), nu mai puţin de 85% au fost înregistrate în 18 state (România este inclusă în acest grup, alături de Bulgaria, ţările baltice, toate celelalte state foste membre ale URSS şi Turcia). Incidenţa maximă a fost înregistrată în Republica Moldova (159 de cazuri la 100.000 de locuitori), dar nici România nu a fost departe, cu 83,5/100.000.
   Este îngrijorător însă faptul că nu mai puţin de 23% din cazurile raportate de România în 2013 primiseră anterior tratament, în vreme ce media europeană (UE/CEE) a fost de 11,7%. Motivele pentru care astfel de cazuri apar mai frecvent sunt eşecul terapeutic, managementul incorect al cazului, posibila reinfecţie şi raportarea greşită.
   Spre deosebire de ţări ca Suedia, Norvegia, Olanda sau Marea Britanie, unde cazurile de tuberculoză au fost predominant de import (peste 70%, mergând până spre 90%), în România proporţia covârşitoare a fost aceea a cazurilor proprii (99,7%).
   Referindu-se la rata anuală de declin a tuberculozei în UE/CEE, în prezent de 6%, dr. Marc Sprenger, directorul ECDC, este de părere că aceasta trebuie să se dubleze dacă ne dorim să obţinem eliminarea bolii până la jumătatea acestui secol. În plus, ar fi nevoie de intervenţii specifice situaţiei din fiecare ţară, este de părere oficialul european.
   Zsuzsanna Jakab, director regional OMS Europa, este de părere că, întrucât doar 50% din pacienţii cu TB-MDR sunt identificaţi şi, din aceştia, doar jumătate sunt vindecaţi, este nevoie de lărgirea accesului la medicamentele antituberculoase noi sigure şi eficiente.
    Raportul OMS-ECDC a fost lansat cu câteva zile înainte de Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (24 martie), care îşi concentrează anul acesta atenţia pe cazurile ce nu primesc tratamentul de care au nevoie. Din nouă milioane de noi îmbolnăviri anual, trei milioane de pacienţi nu sunt diagnosticaţi/trataţi/vindecaţi.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.