Newsflash
Știri

Românii care au primit o doză AstraZeneca pot fi vaccinați la rapel cu alt ser

de Dorina Novac - sept. 14 2021
Românii care au primit o doză AstraZeneca pot fi vaccinați la rapel cu alt ser

Persoanele care au făcut cel puțin o doză din vaccinul de la AstraZeneca pot completa schema de imunizare cu un alt tip de ser, la recomandarea unui medic specialist sau a medicului de familie, a declarant dr. Valeriu Gheorghiţă.

Președintele CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a precizat, într-o conferinţă de presă, că cea mai frecventă situație de amânare a dozei de rapel este în cazul persoanelor vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca, în aceste situații, pe lângă contraindicațiile absolute, șocul anafilactic după prima doză sau un eveniment trombotic cu trombocitopenie sau sindromul de extravazare capilară, persoanele pot efectua cea de-a doua doză cu un alt tip de vaccin, de pildă pe bază de ARN mesager.

Gheorghita

Potrivit acestuia, această vaccinare nu se poate face la cerere, ci doar după consultarea medicului de familie sau a medicului specialist de boli infecţioase sau de altă specialitate. 

„Atunci când sunt anumite contraindicaţii, ca să spun, la limită, de pildă o reacţie alergică, care nu îndeplineşte criteriile de şoc anafilactic, dar pacientul, dacă are şi alţi factori de risc, medicul poate să decidă, evident, în beneficiul persoanei respective, să recomande un alt tip de vaccin. Toate celelalte motive de amânare a dozei de rapel, a celei de-a doua doze din teamă, iarăşi, teama o putem învinge, o putem contracara în discuţia pe care noi o avem cu medicul de familie”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe