Newsflash
Știri

Românii, mai relaxați după pandemie

de Dorina Novac - ian. 31 2023
Românii, mai relaxați după pandemie

Românii au devenit mai relaxați după pandemia de COVID-19, 60% dintre aceștia declarând că nu dețin stocuri de medicamente sau suplimente alimentare acasă, arată datele unui studiu.

Reveal Marketing Research a realizat un studiu reprezentativ la nivel național, pentru a afla care sunt atitudinile, percepțiile și comportamentul românilor față de îngrijirea sănătății în acest sezon rece.

pandemie

Studiul în domeniul farmaceutic arată că 4 din 10 români dețin un stoc de medicamente sau suplimente alimentare acasă, femeile obișnuind să adopte acest comportament într-o măsură semnificativ mai mare decât bărbații (46% vs. 33%).

Citește și: Primul studiu din România despre despre impactul pandemiei asupra sănătății mintale

„Raportându-ne la situația din noiembrie 2021, observăm că românii s-au relaxat o dată cu diminuarea crizei provocate de pandemie, proporția celor care își fac stocuri de medicamente în prezent înjumătățindu-se. Și în ceea ce privește consumul de suplimente alimentare observăm o descreștere, în prezent 60% dintre români declarând că au acest obicei de consum față de 73% la sfârșitul anului 2021”, se arată într-un comunicat.

Tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 ani sunt cei mai puțin interesați de utilizarea suplimentelor alimentare, 63% dintre aceștia menționând că nu obișnuiesc să consume vs. 40% total eșantion. 

Întărirea sistemului imunitar

Datele studiului mai scot la iveală faptul că 67% români au în general un comportament orientat spre prevenție, iar un procent de 69% declară că se focusează pe întărirea sistemului imunitar înainte de începerea sezonului rece.

Ambele comportamente înregistrează descreșteri procentuale de 10%, respectiv 5% comparativ cu noiembrie 2021 – perioadă puternic marcată de accesul limitat la sistemul de sănătate și teama de a nu contacta virusul SARS-CoV-2.

Afecțiunile cu care s-au confruntat românii de la începutul acestui sezon rece: cele mai des menționate sunt răceala (62%), viroza (25%) și gripă (23%).

„În aceeași ordine de idei, doar 34% declară că nu au avut nicio afecțiune, într-o măsură semnificativ mai mare persoanele mature de peste 55 ani (55%). O potențială explicație fiind că în cazul acestei categorii de risc, probabilitate de a folosi vaccinul ca măsură de prevenție împotriva acestor afecțiuni este mai mare decât în cazul celorlate categorii de vârstă”, se mai arată în comunicat.

Remediile la care apelează românii

În general, românii consideră că principala cauză a virozelor din sezonul rece este mai degrabă transmiterea de la o persoană la alta (74%) decât temperatura scăzută (26%).

„Aruncând o privire la modalitățile prin care românii obișnuiesc să se trateze când au o gripă sau răceală, aflăm că cei mai mulți dintre ei consumă ceaiuri calde (75%), utililizează medicamente (59%), dorm / se odihnesc (49%) și consumă mai multe fructe (42%) sau sucuri din citrice (28%). De asemenea, leacurile ”băbești” precum consumul de usturoi/ hrean (28%), frecțiile cu alcool (16%), comprese/ șosete cu oțet (14%) sau țuica fiartă (10%) continuă să fie utilizate ca remedii contra răcelii și gripei”, au subliniat reprezentanții companiei.

Consumul de suplimente alimentare

Potrivit datelor din studiu, s-a observat, pe de o parte, o reducere considerabilă a consumului de suplimente alimentare, iar pe de altă parte o schimbare în topul preferințelor românilor față de noiembrie 2021 când ne aflam în plin val pandemic.

Astfel, 48% dintre consumatori au optat pentru suplimentele pentru răceală și gripă (vs. 57% în noiembrie 2021), iar 42% au luat vitamine și minerale (vs. 81% în noiembrie 2021).

Suplimentele pentru întărirea sistemului imunitar sunt consumate de 40% dintre respondenți (vs. 70% în noiembrie 2021).

Pe categorii de gen, femeile iau în mai mare măsură vitamine și minerale (50% femei vs. 34% bărbați), cât și suplimente pentru imunitate (49% femei vs. 30% barbați).

De ce țin cont românii când aleg o farmacie

Românii preferă să achizitioneze medicamente sau suplimente alimentare din locații fizice, cei mai mulți alegând farmaciile din proximitate (49%) sau farmaciile mari cu reduceri (35%).

De asemenea, 13% dintre respondenți declară că preferă să plaseze comenzi online, într-o măsură semnificativ mai mică tinerii între 18-24 ani (4%) care preferă eficiența oferită de farmaciile din proximitate (69%) sau vârstnicii de peste 55 ani (7%) – categorie de vârstă mai puțin obișnuită să utilizeze tehhnologia modernă.

Cu privire la criteriile de care ţin cont românii atunci când aleg o farmacie, cele mai atractive aspecte sunt prețurile (64%), promoțiile/ ofertele disponibile (36%), proximitatea locației (35%), diversitatea produselor (27%) și amabilitatea/ promptitudinea farmaciștilor (23%).

La polul opus, cele mai mici scoruri sunt înregistrate de criterii precum recomandările cunoscuților (4%) sau reclamele (4%).

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, în a doua săptămână a lunii ianuarie au fost înregistrate, în România, 140.000 cazuri de infecţii respiratorii și gripă. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe