Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Roxana Stroe, ANMDMR: Farmaciștii sunt o resursă neutilizată la adevărata capacitate

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 18 iunie 2021, ora 12:18

Un studiu recent arată că pacienții sunt familiarizați cel mai mult cu serviciile de eliberare a medicamentelor cu și fără prescripție medicală.

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România a prezentat aseară, pe pagina oficială de Facebook, câteva dintre concluziile Studiului „Servicii farmaceutice în România. Realități și provocări post-pandemice”. 

V-ar putea interesa și: Studiu: pacienții au încredere în farmaciști și în informațiile primite 

roxana stroe speaker

Acest studiu a fost realizat de Centrul de Cercetări în economie comportamentală aplicată, Universitatea București, pentru Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) și Colegiul Farmaciștilor din România (CFR).

Cercetarea arată că pacienții sunt familiarizați cel mai mult cu serviciile de eliberare a medicamentelor cu și fără prescripție medicală și informarea lor (din direcția farmaciștilor) cu privire la modul de administrare a medicației.

Celelelalte servicii, precum participarea activă a farmaciilor în programe și campanii de prevenție sau informarea și consilierea privind starea de sănătate deși disponibile, sunt mai puțin cunoscute.

Din perspectiva pacienților, cele mai utile noi servicii sunt considerate a fi testele pentru afecțiuni cardiovasculare (23% dintre respondenți), urmate de testele rapide pentru depistarea unor infecții ca de exemplu SARS-Cov-2, gripa sezonieră sau hepatita B și hepatita C (15% dintre respondenți), și determinarea glicemiei (12% dintre respondenți).

„Este evident faptul ca rolul farmaciștilor, profesioniști cheie ai sistemului de sănătate, este unul extrem de important, în termeni de responsabilitate, acces al pacienților la tratament și parte a echipei medicale de îngrijiri, fiind încă o resursă neutilizată la adevărata capacitate, astfel încât aceste servicii să fie un sprijin deplin al comunității. Creșterea accesului la serviciile farmaceutice în mediul rural precum și diversificarea acestora sunt măsuri care pot îmbunătăți atât partea de prevenție, cât și aderența la tratament”, a declarat dr. Roxana Ștefania Stroe, președinte ANMDMR, în cadrul evenimentului de lansare a studiului.

Etichete: roxana stroe presedinte anmdmr ANMDMR farmacisti incredere pacient-farmacist

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.