Newsflash
Știri

S-au blocat (din nou) posturile în sănătate

de Dan Dumitru MIHALACHE - ian. 18 2018
S-au blocat (din nou) posturile în sănătate
     Posturile din sistemul public de sănătate au fost blocate începând cu 1 ianuarie 2018, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90 din 6 decembrie 2017. Potrivit acesteia, se suspendă, până la sfârșitul anului 2018, ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice. În cazul posturilor pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor înainte de 7 decembrie 2017, data intrării în vigoare a ordonanței, precum și pentru cele a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum, procedurile continuă conform prevederilor în vigoare la acea dată. Se pot face angajări, dar numai pentru jumătate din numărul posturilor eliberate în acest an și numai în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. În cazurile „temeinic justificate”, ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante se poate realiza în baza unui memorandum aprobat în ședință de Guvern. Pentru aceasta însă sunt necesare justificarea necesității și încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget.
     Una din problemele pe care le ridică această ordonanță pentru sistemul de sănătate este legată de natura posturilor vacantate și, respectiv, ocupate. Nu se face nicio precizare în acest sens. Ce se întâmplă, de exemplu, dacă s-au vacantat două posturi de medic? Trebuie obligatoriu angajat tot un medic sau se lasă la latitudinea angajatorului, în funcție de prioritățile unității respective? Acest lucru va îngreuna procesul de prioritizare în cadrul unităților sanitare, ne spun surse din Ministerul Sănătății.
     O situație total neclară este cea a posturilor temporar vacante. Nu se știe cum se va rezolva, de exemplu, problema unei mame căreia i s-a încheiat concediul de maternitate și se întoarce la serviciu. Va fi trimisă acasă, pentru că unitatea medicală nu va avea cum s-o mai plătească? Ar fi ilegal. Este o întrebare pe care am fi dorit s-o adresăm ministrului sănătății, dar, din păcate, acesta a declinat discuția cu noi, îndrumându-ne către biroul de presă al MS. În schimb, angajații din sistemul de sănătate se așteaptă ca ministerul să întreprindă demersuri pe lângă guvern pentru a excepta sănătatea de la aplicarea acestei ordonanțe. Din discuțiile pe care le-am purtat cu manageri de spitale, se pare că majoritatea unităților spitalicești, mai ales cele din orașele mai mici, sunt pe avarie când e vorba de resursa umană. Ei spun că această ordonanță ar „pune pe fugă” și mai mulți medici, ar crește mult numărul celor care vor dori să emigreze.
     Ce se întâmplă, de asemenea, cu demersurile care au fost inițiate și nu s-au finalizat prin angajarea pe posturile deja scoase la concurs înainte de intrarea în vigoare a ordonanței? Surse din Ministerul Sănătății spun că sunt juriști care consideră că demersul poate continua prin republicarea anunțului de concurs, dar sunt alții care spun că acest lucru nu ar mai fi posibil. Cine poate clarifica acest aspect? Vom insista pe lângă ministrul sănătății pentru a primi un răspuns.
     O categorie care va avea de suferit este și cea a rezidenților trimiși la specializare în țări din vestul Europei, cu promisiunea că la întoarcere vor fi angajați la unitatea care i-a trimis. Dacă anul acesta se întorc, ce se întâmplă cu ei? Vor aștepta să treacă acest an și să reînceapă scoaterea la concurs a posturilor care le-au fost promise? Cine le garantează că anul viitor nu va fi la fel? Sperăm că nu s-a uitat de lozinca privind întoarcerea medicilor acasă.
     Din păcate, majoritatea celor direct vizați, ocupați cu activitățile curente și/sau, cum e cazul sindicatelor, cu problemele de salarizare, gărzi, program de lucru etc., au scăpat din vedere acest act normativ, ceea ce face ca, în acest moment, în sistem deruta să fie la ea acasă. „Probabil, guvernul a avut în vedere angajările în primării, instituții deconcentrate, descentralizate, dar a asimilat și spitalul cu instituțiile acelea; (...) pentru sănătate nu e ceva sănătos”, ne-a declarat unul din managerii de spital pe care i-am contactat, care a dorit să rămână anonim. Un lider de sindicat spune că în acest fel putem ajunge în situația de a menține în sistem inclusiv oamenii care nu își fac treaba, sau chiar încurcă lucrurile la locul lor de muncă: „În această criză de personal, ajungi să-ți pui problema dacă nu cumva merită să ai niște derbedei, sau ce-or fi ei, numai să miște ceva acolo”.
     Care sunt motivele emiterii acestei ordonanțe de urgență? Printre cele enunțate în nota de fundamentare am identificat: aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; respectarea țintei de deficit de sub 3% din produsul intern brut, prevăzut de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. „Nu au bani să plătească ceea ce s-au angajat în programul de guvernare; în loc să crească numărul personalului angajat în sistem, îl vor reduce”, opinează dr. Dan Perețianu, președintele Camerei Medicilor din București și județul Ilfov – Sindicatul „Esculap”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe