Newsflash
Știri

SĂ NE AMINTIM DE LEWIS THOMAS (3)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - oct. 2 2009
SĂ NE AMINTIM DE LEWIS THOMAS (3)

În sfârşit, să ne oprim la două eseuri ale celui pentru care poezia ştiinţei nu este un termen echivoc. Poate alegerea este şi subiectivă, dar o încep cu ultimul eseu din „The Lives of a Cell“, intitulat „Cea mai mare membrană din lume“. (...)

Cu mărturisirea că ani de zile începeam capitolul despre biomembrane al cursului utilizând elemente din eseul lui Lewis Thomas. Efectul era vizibil, iar recent, un fost adept al meu, acum stabilit în Canada, mi-a amintit după două decenii cât de mult l-a impresionat ideea membranei terestre cea mai mare din lume. Dar mai bine să traduc câteva fragmente din eseu: „Văzut de pe lună, lucrul cel mai uimitor, cel care taie răsuflarea este că pământul e viu. Fotografiile arată în prim-plan suprafaţa lunară uscată şi prăfuită, moartă precum un os străvechi. Mai departe, liber sub membrana umedă şi strălucitoare a cerului albastru, apare pământul, singurul lucru exuberant din această parte a cosmosului. Dacă am putea privi un timp destul de îndelungat, am vedea turbioane de nori albi, ascunzând sau descoperind masele continentale. Dacă am fi putut face aceeaşi observaţie pe o durată mare de timp, la scară geologică, am fi văzut însăşi continentele, în derivă şi depărtându-se unele de altele, plutind pe masa în fuziune subiacentă. Era acolo aspectul organizat, autonom, al unei creaturi vii, plină de informaţie, aptă în mod admirabil să se servească de soare. Era necesară o membrană spre a da un sens dezordinii în biologie (…). Spre a rămâne în viaţă, o structură trebuie să fie în măsură să reziste la echilibrul energetic, prin menţinerea unui gradient, prin îndiguirea entropiei, la care nu se poate parveni, în lumea noastră, decât cu ajutorul membranelor.
   Când pământul s-a deschis vieţii, el şi-a construit propria membrană.“
   Cea mai mare membrană din lume este stratul de ozon al atmosferei, al cărui rol protector de atenuare a radiaţiilor ultraviolete solare este, se ştie, esenţial pentru viaţa pe Terra. Dar această membrană este şi „călcâiul lui Ahile al biosferei“, olandezul P. J. Crutzen, împreună cu americanii M. J. Molina şi F. S. Rowland devenind, în 1998, laureaţi ai Premiului Nobel-Chimie pentru lucrările lor din domeniul chimiei atmosferei, în special pentru cele privind formarea şi descompunerea ozonului. Se poate afirma că analogia thomasiană membrană terestră–membrană celulară se confirmă în modul cel mai subtil, deoarece la nivelul biomembranelor se produc alterări moleculare – structurale sau/şi funcţionale cu consecinţe patologice.
   Finalul eseului e cu totul poetic: „Este dificil să resimţim afecţiune pentru un lucru atât de impersonal ca atmosfera, şi totuşi ea este atât o parte cât şi un produs al vieţii precum pâinea şi vinul“. Şi mai departe: „El (stratul protector de ozon, n.n.) respiră pentru noi şi mai face şi altceva pentru plăcerea noastră. În fiecare zi, milioane de meteoriţi cad la limita externă a acestei membrane şi se volatilizează prin combustie datorită frecării. Fără această protecţie, suprafaţa terestră ar fi devenit de multă vreme asemănătoare cu suprafaţa lunară uscată şi prăfuită. Deşi receptorii noştri senzoriali nu sunt destul de sensibili spre a percepe şocurile provocate de meteoriţi, ne face plăcere să ştim că sunetul e acolo, sus, deasupra capetelor noastre, precum răpăitul ploii, noaptea, pe acoperiş“.
   Prin citatele de mai sus am redat ceva din măiestria scriitorului Lewis Thomas. Este totuşi necesară o observaţie de tot interesul: în mod evident, al doilea citat emoţionează pe oricine, indiferent de nivelul de educaţie ştiinţifică, pe când primul citat, deşi este scris în acelaşi stil, nu este înţeles, de exemplu, de o persoană cu o cultură exclusiv umanistă. Decât, evident, după o documentare asupra biomembranelor, chimiei atmosferei şi chiar un minim de termodinamică. Pentru că Lewis Thomas a scris pentru cititorii revistelor medicale cu talent literar şi nu a făcut popularizare ştiinţifică facilă şi simplificatoare.
   În continuare, mă voi opri asupra unui alt eseu pe care îl prefer, cuprins tot în „The Lives of a Cell“ şi intitulat, aparent nepromiţător, „Tehnica medicală“. Voi reduce cât se poate citatele. Autorul observă că în timp ce în alte domenii analiza costurilor e o chestiune de rutină, în medicină o asemenea analiză impune, din cauza complexităţii sale, multă reflecţie şi o strategie adecvată.
   „În realitate, observă L.Thomas, există trei niveluri cu totul distincte în tehnologia medicală, foarte diferite unele de altele. Practicienii şi economiştii vor avea dificultăţi dacă nu le iau în considerare separat“:
   1) Primul dintre aceste niveluri este denumit de autor „procedee non-tehnice“, ceea ce se numeşte uneori „terapie de susţinere“. Odinioară, în absenţa remediilor, reprezenta esenţialul activităţii medicului. În prezent, acest nivel cuprinde terapia de susţinere în circa 20 de boli incurabile, îndeosebi cancere avansate şi alte afecţiuni cu caracter malign, precum şi o serie de boli cronice în stadii terminale. Autorul probează un umanism desăvârşit, menţionând ca necesară devoţiunea medicilor şi a unor specialişti nemedici. În prezent, se ştie, au apărut şi personaje care vor să impună economii şi o raţionalizare incompatibilă bioetic în acest domeniu, care reprezintă un procentaj important din bugetul sănătăţii.
   2) Un alt nivel este reprezentat de „tehnicile intermediare“, exemplele cele mai remarcabile fiind transplanturile cardiace, hepatice, renale şi altele, precum şi punerea la punct, uneori spectaculoasă, a unor organe artificiale.
   Pentru că intrăm într-o zonă sensibilă, prefer un citat: „De fapt, acest nivel de tehnologie este, prin natura sa, deopotrivă extrem de sofisticat şi profund primitiv (…) şi trebuie continuat până ce vom fi cu adevărat în măsură să înţelegem mecanismele bolii“.
   „Cea mai mare parte din metodele de tratament ale cancerului: chirurgie, radioterapie, chimioterapie, reprezintă această tehnică intermediară, pentru că aceste măsuri sunt dirijate contra celulelor canceroase deja prezente şi nu împotriva mecanismelor ce produc celulele canceroase.“
   Singura posibilitate de diminuare a ponderii acestui domeniu necesar este achiziţia de noi cunoştinţe, iar singura sursă imaginabilă a acestora este cercetarea ştiinţifică.
   3) Al treilea tip de tehnică este cel cu adevărat eficace, cele mai bune exemple din medicina modernă fiind antibioticele şi chimioterapia antibacteriană, precum şi metodele de vaccinare. De asemenea, tratamentul unor boli endocrine cu hormoni adecvaţi, prevenţia maladiei hemolitice a nou-născutului, precum şi tratamentul şi prevenirea unor boli metabolice.
   Acest tip de tehnică de nivel cu adevărat ridicat este rezultatul cunoaşterii profunde a mecanismelor bolii. Când tehnica devine disponibilă, ea este relativ puţin costisitoare, relativ simplă şi uşor de aplicat. Ceea ce costă este cercetarea fundamentală, Lewis Thomas fiind unul dintre cercetătorii americani care au convins autorităţile ca şi o serie de firme să orienteze mari fonduri în domenii prioritare ale medicinii. El a probat că puterea înseamnă de fapt puterea de a convinge cu argumente raţionale şi nu impuse prin forţa deciziilor administrative, elaborate departe de realitate.
   În final, nu-mi rămâne decât să propun cititorilor interesaţi o întâlnire cu Lewis Thomas pe Wikiquote, unde acesta este citat din abundenţă, precum marii autori.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe