Newsflash
Internaționale

Salvare fără ac în caz de șoc anafilactic

de Dr. Diana Andronache - mai 6 2022
Salvare fără ac în caz de șoc anafilactic

Mai multe companii farmaceutice lucrează la înlocuirea stilourilor preumplute cu epinefrină cu spray-uri nazale sau chiar cu preparate pentru administrare sublinguală.

p2

Epinefrina sau adrenalina este recomandată ca tratament de primă linie în cazul pacienţilor cu reacţie alergică sistemică severă, numită anafilaxie. Pacienţii cu risc crescut de a face șoc anafilactic ar trebui să aibă asupra lor un stilou preumplut cu epinefrină, care poate fi utilizat în caz de urgenţă prin injectare intramusculară. În realitate însă, pacienţii nu au asupra lor acest dispozitiv sau evită să îl utilizeze, din cauza fricii de ac.

În cadrul celei mai recente reuniuni anuale a Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie, cercetătorii au analizat barierele care apar în calea utilizării epinefrinei și au prezentat noi date despre produsele cu epinefrină fără ac, ce ar putea fi disponibile curând.

Potrivit datelor publicate, spray-ul nazal a atins concentraţia cea mai mare în sânge în 20-30 de minute, iar produsul destinat administrării sublinguale a atins cea mai mare concentraţie în sânge în aproximativ 15 minute. Prin comparaţie, administrarea epinefrinei cu EpiPen a atins cea mai mare concentraţie în sânge în 20 de minute.

 


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/972751?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe