Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

„Salvarea” celulelor stem

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 15 iulie 2022

Ingineri de la Universitatea Notre Dame propun o nouă strategie* ce poate restaura celulele stem deteriorate, inovaţie care vine în ajutorul copiilor născuţi din sarcini complicate.

poza3

În cordonul ombilical al unui nou-născut se află celule stem, care pot fi utilizate pentru a trata boli precum leucemia și limfomul. De aceea, părinţii optează pentru recoltarea și păstrarea celulelor stem din cordonul ombilical al copilului lor. Însă în sarcinile afectate de diabetul gestaţional, părinţii nu pot păstra celulele stem, deoarece această patologie le alterează.

Nanoparticule special concepute, cu dimensiuni de doar 150 de nanometri în diametru, sunt capabile să stocheze medicamentul și să îl livreze doar celulelor stem, prin atașarea direct pe suprafaţa acestora. Aceste particule au capacitatea de a elibera medicamentul lent, fiind eficient chiar și la doze foarte mici.

Descrise de cercetători ca nanoparticule cu „rucsac”, acestea au fost capabile să repare celulele stem anterior deteriorate. În urma testelor efectuate s-a observat că aceste structuri au început să formeze noi vase de sânge atunci când au fost introduse în polimeri sintetici, dar și când au fost implantate sub pielea șoarecilor de laborator.

 

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220707141857.htm

Etichete: celule stem diabet gestational recoltare celule stem reparare celule stem

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.