Acasă » ACTUALITATE » Internaționale
„Salvarea” celulelor stem

Ingineri de la Universitatea Notre Dame propun o nouă strategie* ce poate restaura celulele stem deteriorate, inovaţie care vine în ajutorul copiilor născuţi din sarcini complicate.
În cordonul ombilical al unui nou-născut se află celule stem, care pot fi utilizate pentru a trata boli precum leucemia și limfomul. De aceea, părinţii optează pentru recoltarea și păstrarea celulelor stem din cordonul ombilical al copilului lor. Însă în sarcinile afectate de diabetul gestaţional, părinţii nu pot păstra celulele stem, deoarece această patologie le alterează.
Nanoparticule special concepute, cu dimensiuni de doar 150 de nanometri în diametru, sunt capabile să stocheze medicamentul și să îl livreze doar celulelor stem, prin atașarea direct pe suprafaţa acestora. Aceste particule au capacitatea de a elibera medicamentul lent, fiind eficient chiar și la doze foarte mici.
Descrise de cercetători ca nanoparticule cu „rucsac”, acestea au fost capabile să repare celulele stem anterior deteriorate. În urma testelor efectuate s-a observat că aceste structuri au început să formeze noi vase de sânge atunci când au fost introduse în polimeri sintetici, dar și când au fost implantate sub pielea șoarecilor de laborator.