„Un an extrem de greu pentru sistemul sanitar, dar câştigat din punctul de vedere al reformelor“ a fost, pentru dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii, anul 2010. Bilanţul de an al Ministerului Sănătăţii, prezentat public la 6 ianuarie a.c., a constituit un prilej nu doar de trecere în revistă a activităţii şi a rezultatelor din anul abia încheiat, dar şi de prezentare a priorităţilor de acţiune în 2011. (...)
 
"> Sănătatea, la bilanţ - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Sănătatea, la bilanţ

de Dr. Aurel F. MARIN - ian. 14 2011
Sănătatea, la bilanţ

   „Un an extrem de greu pentru sistemul sanitar, dar câştigat din punctul de vedere al reformelor“ a fost, pentru dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii, anul 2010. Bilanţul de an al Ministerului Sănătăţii, prezentat public la 6 ianuarie a.c., a constituit un prilej nu doar de trecere în revistă a activităţii şi a rezultatelor din anul abia încheiat, dar şi de prezentare a priorităţilor de acţiune în 2011. (...)
 

   „Un an extrem de greu pentru sistemul sanitar, dar câştigat din punctul de vedere al reformelor“ a fost, pentru dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii, anul 2010. Bilanţul de an al Ministerului Sănătăţii, prezentat public la 6 ianuarie a.c., a constituit un prilej nu doar de trecere în revistă a activităţii şi a rezultatelor din anul abia încheiat, dar şi de prezentare a priorităţilor de acţiune în 2011.
 
   Sub semnul descentralizării...
   Principala măsură adoptată în 2010 a fost aceea de transfer către autorităţile locale al unităţilor sanitare publice. Nu mai puţin de 370 de unităţi (dintr-un total de 435) au trecut în administrarea consiliilor judeţene sau locale, rămânând direct subordonate MS doar 62 de unităţi sanitare, considerate de interes naţional. Prin reorganizare, numărul acestora va scădea la 55. Descentralizarea a fost precedată de măsuri de reducere a numărului de paturi (cu 9.200), dar şi a numărului de funcţii de conducere (de la 2.069 la 1.492).


 
   ...şi al crizei
    Situaţia economică precară a impus găsirea unor soluţii de criză. Amintim, dintre măsurile adoptate, introducerea unui sistem nou de acordare a concediilor medicale, reducerea numărului de posturi din structurile administrative ale sistemului, aprobarea mecanismului de coplată, lărgirea bazei de contribuitori la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (de la 6,7 milioane la aproape 8,8 milioane)... Pentru al doilea an consecutiv, posturile din sistemul public de sănătate au fost blocate, pentru ca în toamna lui 2010 să fie deblocate peste 3.000 de posturi. Din datele disponibile la MS pentru ultima luna a anului trecut, 2.760 de posturi au fost scoase la concurs, din care s-au ocupat 1.384,5, dar aproape 500 de posturi au rămas neocupate.


 
  Reforma continuă
   Sfârşitul anului trecut a adus noi prevederi legislative pentru sistemul sanitar românesc. Astfel, programele naţionale de sănătate şi contractul-cadru vor fi desfăşurate pentru o perioadă de doi ani, iar FNUAS va fi descentralizat începând cu 2011. O atenţie deosebită va fi acordată, prin investiţii, programelor de Oncologie şi de Terapie intensivă, măsurile vizând reabilitarea şi dotarea cu aparatură medicală a secţiilor de profil. Au fost deja anunţate şi programe naţionale noi, precum cele de screening oncologic pentru cancerul de col uterin, cancerul mamar şi cel colorectal, dar şi, în premieră, un program de fertilizare in vitro. Anul acesta se speră că se va putea introduce cardul naţional de sănătate, în condiţiile în care se doreşte realizarea efectivă a informatizării sistemului de sănătate, dar, deşi producerea propriu-zisă a cardurilor va începe la sfârşitul lunii curente, aceste noi documente nu vor putea fi utilizate decât după ce va fi pusă la punct întreaga infrastructură informatizată...


 
  Priorităţi
   În 2011, va continua reorganizarea unităţilor sanitare prin comasare, reprofilare sau desfiinţare. Astfel, pentru a se putea încadra în noile normative de clasificare a spitalelor, vor mai fi comasate instituţii medicale din centrele universitare, în vederea îndeplinirii criteriilor de includere în clasa 1. Apoi, rezidenţiatul va fi organizat descentralizat, responsabilitatea în formarea medicală de specialitate revenind astfel centrelor universitare. În fine, va continua dezvoltarea sistemului de urgenţă („poate că funcţionează cel mai bine din sistemul de sănătate“, după cum aprecia dl Cseke Attila), prin achiziţionarea de ambulanţe şi autospeciale pentru dotarea serviciilor de ambulanţă şi SMURD.


 
  Schimbare de discurs
   Nu putem să nu semnalăm o schimbare de 180 de grade în discursul ministrului sănătăţii, în ce priveşte libera practică a profesiei medicale. După ce, în august 2010, după dezastrul de la Maternitatea Giuleşti, dl Cseke Attila declara că Guvernul ar pregăti un proiect de lege care ar fi interzis medicilor să lucreze concomitent în sistemul public de sănătate şi în cel privat (proiect nematerializat), iată că, la nici cinci luni, opinia dsale este cu totul alta. Recunoscând că sistemul de sănătate din România este, în privinţa remunerării personalului medical din spitalele publice, unul practic comunist, ministrul sănătăţii consideră că ar fi, poate, necesară „scoaterea medicilor din sfera publică“. Posibilitatea încheierii de contracte de prestări servicii cu spitalele publice, de către medicii înregistraţi fiscal ca persoane fizice autorizate, ar permite, mai crede ministrul, retribuţia diferenţiată, în funcţie de serviciile efectiv prestate, a personalului medical. Între poziţia autoritarist-etatistă de la finalul verii şi cea eminamente liberală de acum este o cale lungă. Poate că nuanţările ar fi de preferat, în acest caz, şi cu siguranţă că o dezbatere deschisă, la care să participe nu doar diriguitorii, ci şi corpul medical vizat, ar fi mai utilă decât o schimbare radicală de discurs.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe