Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

SÂNGELE PLACENTAR POATE SALVA VIEŢI!

Viața Medicală
S. L. vineri, 25 iunie 2010

   Săptămâna trecută, Cord Blood Center, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, o premieră medicală în domeniul „family banking-ului“: întâia grefă de sânge placentar de la noi din ţară. De ce este importantă recoltarea sângelui placentar, cum se procedează, când poate fi folosit, cât costă, ce este şi cum funcţionează banca şi laboratorul Cord Blood Center (CBC). Iată întrebări la care au dat răspuns doamnele dr. Florentina Vlădăreanu, de la Institutul de Hematologie Transfuzională şi dr. Ana Maria Mocan, director medical CBC, precum şi domnii dr. Sergiu Habago, director regional pentru Europa Centrală şi Balcani şi dr. Tudor Panu, director general CBC. (...)

 

   În deschidere, doamnele Sanda Nicola şi Letiţia Zaharia, realizatoare TV, au prezentat un documentar – cazul unui băieţel de cinci ani suferind de talasemie majoră, dependent în prezent de perfuzii şi transfuzii, a cărui unică şansă este transplantul fraternal. Sora acestuia, în vârstă de un an şi două luni, va fi cea de la care se vor transplanta celulele stem ce vor salva viaţa fratelui ei. Acest lucru va putea fi posibil în curând, într-o clinică din Italia.
   „Putem spune cu mâna pe inimă că sângele placentar salvează vieţi. Sperăm că, începând de astăzi, prin puterea exemplului, din ce în ce mai mulţi părinţi de la noi din ţară să conştientizeze importanţa asigurării vieţii şi sănătăţii copiilor lor“ –, a spus domnul dr. Tudor Panu. Într-adevăr, grefa de sânge placentar poate fi folosită în tratarea a peste 70 de afecţiuni grave, majoritatea fiind boli de sânge (non)maligne. Dintre acestea, leucemia acută limfoblastică, tumorile cerebrale, boala Hodgkin, talasemia majoră sunt vindecabile numai prin transplant de celule stem hematopoietice de la un donator sănătos.
   Specialiştii de la Cord Blood Center au introdus, încă de la înfiinţare, în anul 2006, serviciul de procesare şi stocare a sângelui placentar. Bancs având acest specific este deţinătoare a certificatului de calitate ISO 9001, conferit de TUV Austria. Sediul central se află la Cluj-Napoca, iar cele două puncte de lucru – la Bucureşti şi Timişoara. Reprezentanţii zonali pot acoperi însă întreg teritoriul României. CBC dispune de spaţii de recepţie şi triere a probelor, de camere sterile pentru procesare, stocare şi criogenare a întregii cantităţi de sânge placentar, cu aparatură specifică, de înaltă performanţă. Achitarea costurilor pentru serviciile oferite se face numai după primirea certificatului oficial care atestă efectuarea, cu succes, a tuturor procedeelor. În cazul în care prelevarea sângelui placentar – care are loc la naşterea copilului şi este efectuată de medicul obstetrician – nu s-a făcut în condiţii de totală siguranţă, nu se percepe nicio taxă. Costul serviciilor poate fi achitat integral, sau în trei rate, plus o taxă anuală, pentru depozitare. Sângele placentar, care se păstrează pe întreaga durată de viaţă a copilului, se recoltează printr-o procedură simplă, nedureroasă şi cu risc zero atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Grefa ar putea fi utilizată, la nevoie, de copilul la a cărui naştere s-a efectuat recoltarea, dar şi de rude de gradul 1, în special de fraţi. Aproximativ două treimi dintre pacienţi au indicaţii de efectuare a unui transplant de celule stem hematopoietice, însă este greu de găsit un donator compatibil, ceea ce temporizează vindecarea sau – şi mai grav – pacientul nu poate fi salvat. Recoltarea de sânge placentar este, fireşte, o decizie personală, cu implicaţii medicale, dar extrem de importantă pentru viaţa – care nu are preţ – a copiilor noştri.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.