Newsflash
Știri

SANITAS: Peste 80% dintre spitale, controlate de Curtea de Conturi

de Dorina Novac - iun. 26 2020
SANITAS: Peste 80% dintre spitale, controlate de Curtea de Conturi

Peste 80% dintre spitalele publice sunt controlate de comisari ai Curții de Conturi având ca teme drepturile salariale ale angajaților din spitale, specifice perioadei de pandemie, a spus Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas.

Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Iulian Pope, a scris pe pagina sa de Facebook că printre drepturile de muncă ale salariaților din Sănătateaceste se numără sporul pentru supravegherea copilului minor, sporul pentru condiții de muncă de 55 – 85%, care se acordă în caz de epidemie/pandemie, stimulentul de risc de 2.500 de lei, sporul de până la 30%.

sanitas_Iulian Pope
Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas / Facebook

 

„Ce nu iese însă la «socoteală» este cum de întotdeauna controlul de la Curtea de Conturi vine să ia bani înapoi pentru drepturi acordate «în afara legii», dar niciodată nu constată neacordarea unor drepturi legale și nu dispune acordarea acestora celor care le merită! Ne mai întrebăm cum poți face un control serios, echitabil și unitar când încă sunt legi cu caracter salarial pe traseul legislativ, nefinalizate, când cele care sunt deja în vigoare sunt interpretate după bunul plac de către ordonatorii de credite, când instituțiile abilitate nu s-au obosit să dea niciun fel de clarificări și metodologii de aplicare a legislației emisă la foc automat în ultimele 3 luni”, se arată în mesajul postat pe Facebook.

Acesta a făcut referire și la zelul Curții de Conturi, instituție autonomă și care își decide în mod de asemenea, autonom, programul de activitate, conform Legii 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, de a controla într-un timp atât de scurt drepturile salariale ale „Eroilor” pandemiei.

Potrivit prim-vicepreședintelui Federației Sanitas, instituția nu ezită să îi penalizeze prin interpretări obtuze ale dispozițiilor legislative, în loc să controleze cum au cheltuit autoritățile statului sumele uriașe de bani destinați achiziției de materiale de protecție, medicamente și aparatură, în contextul actual.

„Retoric ne întrebăm: oare autoritățile române încearcă astfel să descurajeze instituțiile medicale care își recompensează corect salariații? Oare s-au grăbit cu controalele, special, ca să dea niște «exemple» astfel încât oricare manager care va mai încerca să își plătească corect «eroii» să se gândească de două ori înainte să o facă? Domnilor comisari ai Curții de Conturi, veți tăia și drepturile acordate familiilor colegilor decedați în urma infectării cu SARS-CoV-2, la locul de muncă? Ca să știm la ce să ne mai așteptăm!”, a scris reprezentantul Sanitas.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe