Newsflash
Știri

Șanse de supraviețuire

de Monica GEORGESCU - mai 25 2018
Șanse de supraviețuire
    Membrii Societății europene de cardiologie (ESC) au făcut apel la autoritățile locale, cerând permisiunea să efectueze procedura de trombectomie mecanică în cazul pacienților cu AVC ischemic acut. În prezent, în Europa, trombectomia mecanică poate fi efectuată doar de neurologi intervenționiști, însă reprezentanții cardiologilor atrag atenția că multe zone se confruntă cu o lipsă acută de astfel de specialiști. Chiar și în țările unde numărul neurologilor intervenționiști raportat la numărul de locuitori este cel mai mare – Germania, Olanda și Cehia –, specialiștii existenți pot trata doar o treime din numărul cazurilor înregistrate de AVC ischemic acut, arată comunicatul oficial al ESC, dat publicității vineri, 25 mai. În alte țări, mai puțin de 1% din numărul pacienților cu AVC beneficiază de tratament de revascularizare.
    „Există unități de cardiologie intervențională în toate țările din Europa, de pe continentele americane și în majoritatea țărilor din lume. Echipamentul necesar efectuării procedurii de trombectomie mecanică e disponibil; lipsesc specialiștii care să efectueze această procedură. Această problemă poate fi rezolvată prin instruirea cardiologilor în această tehnică”, a declarat prof. dr. Petr Widimsky, președintele Consiliului de stroke al ESC. Consiliul propune ca perioada de training în cazul cardiologilor intervenționiști să fie restrânsă de la doi ani la trei luni, argumentând că aceștia dețin deja competențele practice necesare, angioplastiile și procedurile de stentare fiind considerate de rutină în această specializare. „Avem dovezi că, după o scurtă perioadă de instruire, cardiologii intervenționiști obțin aceleași rezultate în tratamentul AVC ischemic acut ca neurologii intervenționiști”, a mai declarat Widimsky, menționând că autoritățile fiecărei țări europene pot decide dacă vor permite sau nu acest lucru.

    Administrarea unui vaccin experimental împotriva virusului Ebola a început luni în Republica Democrată Congo, în încercarea de a stopa răspândirea epidemiei care a debutat la începutul lunii mai. La bilanțul publicat de Organizația mondială a sănătății (OMS) în data de 21 mai, 58 de cazuri de febră hemoragică fuseseră confirmate, dintre care 27 de decese (o rată a mortalității de 47%). Trei dintre cazurile confirmate au fost din rândul personalului sanitar mobilizat la fața locului.
    Producătorul vaccinului experimental rVSVΔG-ZEBOV a oferit OMS 8.640 de doze, dintre care 7.540 au fost trimise în Republica Democrată Congo. Dintre acestea, 540 vor ajunge în Mbandaka, primul centru urban în care au fost confirmate cazuri de febră hemoragică. Alte 8.000 de doze sunt așteptate în zilele următoare, arată un comunicat oficial al OMS. Campania de vaccinare va fi implementată într-o strategie folosită anterior în cazul epidemiei din 2015 din Guinea – vaccinul va fi oferit persoanelor la risc maxim, începând cu personalul medical din zonele afectate și continuând cu persoanele care au avut contact cu victimele virusului.
    Vaccinul experimental nu este încă aprobat, dar și-a dovedit eficacitatea în prevenirea infecției cu Zaire ebolavirus în mai multe studii clinice și în cazul unor epidemii în Guinea și Sierra Leone. Din acest motiv, este nevoie de consimțământul informat și explicit al tuturor persoanelor cărora le este administrat, evoluția acestora fiind urmărită pe o perioadă mai îndelungată. Reprezentanții OMS au declarat că vaccinurile ar putea reprezenta o schimbare de paradigmă în lupta cu boala care a omorât peste 11.300 de oameni în Africa de Vest între 2013 și 2016, însă vaccinarea nu este singura măsură luată de OMS pentru a limita răspândirea epidemiei din Congo. Celelalte măsuri includ depistarea precoce a cazurilor noi și a contactelor celor infectați, izolarea cazurilor suspecte, testarea rapidă de laborator, controlul răspândirii epidemiei în unitățile sanitare și mobilizarea membrilor comunității.

    Curtea Federală de Justiție din Germania a decretat că berea nu poate fi promovată în reclame ca fiind „sănătoasă” sau „nutritivă”, asta după ce un grup care activează pentru drepturile pacienților a dat în judecată un producător local de bere. Berăria Clemens Härle din sudul Germaniei a fost acuzată că folosește în reclamele sale un termen care implică faptul că berea ar avea efecte benefice asupra sănătății, fiind un aliment complet și nutritiv, relatează The Guardian.
    Termenul folosit de producătorul local de peste o sută de ani – bekoemmlich – înseamnă gustos, dar și nutritiv, sănătos. În urma procesului intentat, instanțele superioare din Germania au hotărât că, deși în compoziția berii intră mai multe vitamine și minerale, alcoolul este dăunător sănătății, iar implicația unor efecte benefice pentru sănătate nu poate fi făcută în cazul unor băuturi care conțin mai mult de 1,2% alcool. În 2012, același cuvânt a fost interzis de Curtea federală a Uniunii Europene în cazul publicității la vin în urma unui caz similar. Germania este unul dintre cei mai mari consumatori și producători de bere din lume. Mărturie stă festivalul Oktoberfest din München, închinat berii și renumit pe plan internațional, unde se beau anual milioane de litri de bere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe