Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Săptămâna mondială a alăptării

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 5 august 2011

  Alăptarea este standardul de aur pentru alimentaţia sugarului. Ea asigură o dezvoltare fizică optimă, reduce riscurile unor infecţii (respiratorii, gastrointestinale, urinare etc.), determină o dezvoltare emoţională armonioasă şi are beneficii economice atât pentru mame, cât şi pentru sistemele de sănătate. Printre cauzele principale ale malnutriţiei la sugar şi copilul mic se află lipsa alăptării şi utilizarea nejustificată a substituenţilor de lapte matern (SLM). (...)

  Alăptarea este standardul de aur pentru alimentaţia sugarului. Ea asigură o dezvoltare fizică optimă, reduce riscurile unor infecţii (respiratorii, gastrointestinale, urinare etc.), determină o dezvoltare emoţională armonioasă şi are beneficii economice atât pentru mame, cât şi pentru sistemele de sănătate. Printre cauzele principale ale malnutriţiei la sugar şi copilul mic se află lipsa alăptării şi utilizarea nejustificată a substituenţilor de lapte matern (SLM).
  Din 1991, Word Alliance for Breasfeeding Action, OMS, UNICEF şi partenerii neguvernamentali marchează, la începutul lunii august, Săptămâna Mondială a Alăptării. Anul acesta, sloganul este: „Vorbeşte cu mine! Alăptarea – o experienţă 3D“. Comunicarea este dimensiunea esenţială fără de care celelalte – timpul (din sarcină până la înţărcare) şi locul (acasă, comunitate, instituţiile medicale) nu au impactul scontat în susţinerea acestui act natural de însemnătate primordială pentru nou-născuţi. În România, cu acest prilej, au loc diverse manifestări: mese rotunde, traininguri pentru medicii de familie, asistente şi moaşe, taţi etc.
  Săptămâna a debutat cu masa rotundă „Alăptarea – de la comunicare la acţiune“, desfăşurată la Palatul Parlamentului, la care au participat dnele Roberta Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, Claudia Boghievici (Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor), dl Edmond McLoughney, reprezentant UNICEF România, dnele dr. Anemona Munteanu, consultant sănătate şi nutriţie UNICEF România, dr. Judit Deme, consilier personal al ministrului sănătăţii, dr. Sandra Adalgiza Alexiu, secretarul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, Ecaterina Stativă, cercetător ştiinţific IOMC ş.a. S-a subliniat faptul că un obiectiv major pentru ţara noastră este creşterea ratei alăptării (foarte redusă în prezent – 12,6%). De asemenea, s-a discutat despre optimizarea activităţii de informare corectă şi completă cu privire la alăptare a gravidelor de către medicii de familie, apoi în maternitate (medici, asistente şi moaşe), dar şi necesitatea de susţinere a mamelor (de către familie şi anturaj) în decizia de a alăpta.
  UNICEF România susţine programele MS de promovare a alăptării şi iniţiativa „Spital prieten al copilului“. Sunt implicate 41 de maternităţi, iar 26 au fost deja certificate în acest sens. În toate maternităţile care promovează alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni se nasc 40% din copiii din România.
  A fost depus la Parlament (încă din 23 aprilie a.c.) proiectul de lege privind reglementarea marketingului substituenţilor de lapte matern, ce are la bază principiile Codului internaţional de marketing al SLM, Directiva 2006/141/CE şi Convenţia cu privire la drepturile copilului. Prin protecţia şi promovarea alăptării se asigură o nutriţie adecvată şi sănătoasă pentru sugari şi copii mici, dar se garantează şi utilizarea corectă a SLM, când sunt necesari.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.