Newsflash
Știri

SĂPTĂMĂNA UROLOGICĂ EUROPEANĂ

de - sept. 18 2009
SĂPTĂMĂNA UROLOGICĂ EUROPEANĂ

Cancerul de prostată este pe un nedorit prim loc în privinţa mortalităţii masculine prin patologii maligne şi nu mai puţin de 346.000 de cazuri noi sunt raportate anual în Europa. Pe de altă parte, mai mult de jumătate din bărbaţii peste 50 de ani prezintă diverse acuze urologice pe fondul unor afecţiuni benigne. (...)

   Nu în ultimul rând, disfuncţia erectilă (DE) constituie o problemă importantă, estimările previzionând 42,8 milioane de bărbaţi cu DE, în Europa, în anul 2025. Acestea sunt doar câteva din statisticile date publicităţii de către Asociaţia Europeană de Urologie (EAU) în cadrul Săptămânii Urologice Europene (14–15 septembrie a.c.), eveniment prin care se doreşte informarea publicului general cu privire la importanţa investigaţiilor, diagnosticului şi tratamentului în cele mai frecvente afecţiuni urologice.
   În cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi, 15 septembrie a.c., de Asociaţia Română de Urologie (ARU), membru cu statut juridic al EAU, au fost prezentate principalele patologii vizate prin acţiunea europeană de informare, de către dl prof. dr. I. Sinescu, preşedintele ARU, secundat de colegi din cadrul Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal din Institutul Clinic Fundeni.
În hiperplazia benignă a prostatei (cunoscută îndeobşte ca adenom de prostată), dl conf. dr. Marcian Manu a subliniat necesitatea ca managementul, adică investigaţiile şi tratamentul, să fie conduse de medicul urolog. Răspunzând întrebării noastre, dl prof. dr. I. Sinescu a atras atenţia asupra suplimentelor
alimentare cărora li se face o publicitate agresivă prin diverse canale media, dar care nu sunt recomandate de niciunul din ghidurile de practică pentru tratamentul afecţiunilor urologice.
   Din expunerea despre cancerul prostatic realizată de dl dr. Cristian Surcel am reţinut reconsiderarea nivelului antigenului specific prostatic pentru riscul de cancer, de la 4 la 3 ng/ml, chiar şi sub acest nou prag fiind posibilă dezvoltarea unei patologii maligne. Desigur, în pofida consensului general al urologilor privind importanţa dozării anuale a PSA la toţi bărbaţii trecuţi de 50 de ani, în ţara noastră nu a fost încă implementat un program de screening în acest sens. Speranţele reprezentanţilor ARU se leagă însă de cele zece protocoale diagnostice şi terapeutice (între care şi cel pentru cancerul de prostată) lansate vara aceasta de Ministerul Sănătăţii, care ar trebui să devină obligatorii din 2010.
   În fine, referindu-se la disfuncţia erectilă, dl dr. Sebastian Voinea a remarcat că aceasta nu este decât „vârful aisbergului bolilor vasculare sistemice“. Nu vom insista asupra acestui subiect, de altfel cunoscut cititorilor noştri, decât pentru a reţine faptul că este necesar consultul urologic pentru bărbaţii cu DE, dar nu trebuie pierdută din vedere boala de bază, pentru care poate fi necesar un consult interdisciplinar.


 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe