Newsflash
Știri

Șapte milioane de doze de vaccin și reorganizarea spitalelor

de Dr. Mariana MINEA - apr. 2 2021
Șapte milioane de doze de vaccin și reorganizarea spitalelor

În următoarele două luni vor veni în România peste șapte milioane de doze de vaccin anti-COVID, a anunţat ministrul Sănătăţii, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă. Totodată, acesta a prezentat și o serie de modificări privind acordarea îngrijirilor medicale pacienţilor COVID și non-COVID.

Cele peste șapte milioane de doze care vor ajunge în ţară în următoarele două luni „le vor permite românilor să se vaccineze în condiţii decente, aproape de casa lor, în perfectă siguranţă”, a subliniat Vlad Voiculescu. El a adăugat că unele persoane pot avea nevoie de ajutor pentru a se înscrie pe listele de așteptare și a apelat la cei care pot oferi acest ajutor – medici de familie, vecini, membri ai familiei.

        Ministrul Sănătăţii a prezentat și o parte dintre prevederile actualului ordin 434, fostul ordin 555, privind funcţionarea spitalelor, publicat recent (26 martie) în Monitorul Oficial. Referitor la transferul pacienţilor cu COVID-19, cu forme severe și critice, la spitale aflate la distanţă mare de domiciliu, Ministerul Sănătăţii (MS) caută soluţii pentru a disponibiliza locuri în spitale de nivel 1 și 2 cât mai apropiate de domiciliul pacientului.

        Pacienţii care vin cu o urgenţă la spital – și se stabilește la internare că sunt infectaţi – vor primi rapid asistenţa medicală de care au nevoie, fără a mai fi transferaţi în acest scop. De asemenea, au fost definite zonele și personalul medical dedicat îngrijirii pacienţilor cu COVID-19 în cât mai multe spitale. Dr. Andreea Moldovan a discutat cu fiecare DSP și cu reprezentanţii mai multor spitale în mod direct, tocmai pentru a defini fluxuri, circuite și posibilităţi mai bune pentru toţi pacienţii, a subliniat Vlad Voiculescu.

Protocoale „clare” în lucru

        În ceea ce privește personalul medical din spitalele COVID, este nevoie de ajutor într-o formă reglementată care să dea posibilitatea unor medici din specialităţi medicale conexe să-i susţină pe colegii de boli infecţioase și pneumologie, de exemplu, fără să aibă deasupra capului sabia unor consecinţe legale nemeritate, a mai spus Vlad Voiculescu. El a adăugat că în MS se lucrează la „protocoale clare, la virgulă” în acest sens.

        Ordinul 434 include și prevederi pentru „spitale care până acum au îngrijit doar pacienţi non-COVID și ar fi putut și pot îngriji și pacienţi COVID”. Prin implicarea lor în îngrijirea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, crește numărul de paturi ATI cu 200, iar cel al paturilor de terapie acută cu aproximativ 350. La 30 martie erau disponibile 1.573 de paturi de ATI, dintre care 1.435 erau ocupate.

Măsuri în favoarea pacienţilor non-COVID

        Pentru a corecta scăderea îngrijirilor medicale acordate pacienţilor non-COVID, care au avut de suferit în această perioadă, au fost redefinite și optimizate fluxurile intraspitalicești, astfel încât pacienţii să poată avea acces la secţii dedicate în cel mai apropiat spital, chiar dacă acea unitate îngrijește și pacienţi COVID-19. Totodată, sunt revizuite locurile din secţiile de psihiatrie astfel încât acestea să nu mai refuze pacienţi cu boli psihice infectaţi cu SARS-CoV-2.

        Mamele depistate cu COVID-19 nu vor mai fi despărţite de bebeluși, în conformitate cu recomandările internaţionale, care susţin importanţa contactului fizic timpuriu și a alăptării.

        De asemenea, MS definitivează normele de aplicare a ordonanţei prin care se reglementează testarea prin farmacii și are pregătită aplicaţia de raportare. „Ne bazăm pe farmacii pentru a afla care e situaţia reală și pentru ajutarea celor care vor să se testeze. Vom livra gratuit de la București prin DSP-uri către farmacii kituri de testare, iar farmaciile își pot stabili singure un cost de testare. Avem încredere că va fi rezonabil astfel încât să se poată testa cât mai multe persoane”, a adăugat Vlad Voiculescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe