Newsflash
Știri

Săpunurile antibacteriene în căutarea dovezilor

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - sept. 16 2016
Săpunurile antibacteriene în căutarea dovezilor
    Agenția SUA pentru alimente și medicamente (FDA) a interzis vânzarea săpunurilor antiseptice care conțin unul sau mai multe dintr-un număr de 19 ingrediente active specifice, printre care triclosan (în cazul săpunurilor lichide) și triclocarban (în săpunurile solide).
    Măsura a fost luată, la 2 septembrie, deoarece eficiența acestor săpunuri în prevenirea infecțiilor nu s-a dovedit a fi mai mare decât cea a apei și săpunului obișnuit. Mai mult, utilizarea pe termen lung a triclosanului și triclocarbanului, precum și a altor 17 ingrediente active conținute în săpunurile antiseptice poate duce la dezvoltarea rezistenței germenilor și la unele dezechilibre hormonale, arată FDA. Producătorii nu au demonstrat nici siguranța folosirii îndelungate a acestor produse, astfel încât nu vor mai putea adăuga aceste ingrediente în procesul de fabricație a săpunurilor. Mulți dintre ei au început deja să elimine ingredientele din produsele lor. Regula nu se aplică celorlalte produse de igienizare și șervețelelor dezinfectante, precum nici produselor antibacteriene folosite în unitățile sanitare.
    Dacă vor să mai comercializeze săpunuri antiseptice, producătorilor li s-a cerut să demonstreze, cu date din studii clinice, beneficiile utilizării respectivelor săpunuri în locul celor obișnuite. Aceștia nu au putut aduce dovezile, dar au convins FDA să le mai acorde încă un an până la demonstrarea eficienței și siguranței a trei din cele 19 ingrediente active de pe listă. Astfel, săpunurile care conțin ingredientele active clorură de benzalconiu, clorură de benzetoniu și cloroxilenol sunt încă analizate în ceea ce privește siguranța și eficiența, dar cele care le conțin pe celelalte 16 trebuie scoase de pe piață în următoarele 12 luni.
    În situațiile în care consumatorii nu au la îndemână săpun și apă pentru igienizare, Centrul pentru controlul și prevenția bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă ca aceștia să folosească soluții cu o concentrație de alcool de cel puțin 60%, menționează în comunicat cei de la FDA.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe