Newsflash
Știri

Sarcina, un factor de risc pentru forme severe de COVID-19

de Florentina Ionescu - oct. 20 2021
Sarcina, un factor de risc pentru forme severe de COVID-19

Recent, organizația Salvați Copiii România a organizat o dezbatere care a avut ca subiect central modul în care COVID-19 afectează femeia gravidă și nou-născutul.

La Maternitatea Bucur din București, care tratează cazuri de COVID-19, medicii au remarcat o creștere semnificativă a cazurilor cu complicații date de infectarea cu virusul SARS-CoV-2 varianta Delta, se arată într-un comunicat transmis redacției. 

Organizatia Salvati Copiii
Sursa foto: Salvați Copiii România

Sarcina reprezintă un factor de risc pentru forme severe de boală COVID-19, care necesită internare. În acest context epidemiologic, Organizația Salvați Copiii România organizează o serie de dezbateri cu medici, tema unei dezbateri recente fiind riscurile pe care infecția cu SARS-CoV-2 le pune pentru gravidă și nou-născut. 

În momentul de față, România se confruntă cu o incidență crescută a cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2, inclusiv la gravide, nou-născuți și sugari pozitivi simptomatici, iar medicii sunt nevoiți să folosească la capacitate maximă aparatura existentă.

Numai la Spitalul Universitar din București s-au născut, în perioada aprilie 2020 – octombrie 2021, 85 de copii cu mame PCR SARS-CoV-2 pozitive și alți 65 de copii din mame cu istoric de infecție în timpul sarcinii.

La Maternitatea Bucur din Capitală, devenită unitate medicală exclusiv COVID-19, din luna martie 2020 și până în prezent au venit pe lume 516 nou-născuți din mame pozitive, 104 dintre aceștia având complicații medicale din cauza prematurității.

Maternitatea Bucur a preluat, pe parcursul anului trecut, și copii născuți în alte maternități din București și din alte județe, atât în sistemul public, cât și în cel privat, arată sursa citată.

Prof. dr. Radu Vlădăreanu (Spitalul Elias) a participat la această dezbatere, subliniind că:

„Sarcina cu COVID este o vulnerabilitate, COVID amplifică și coagularea, și stresul respirator. Datele foarte recente arată că, în SUA, simptomatologia este mai severă dacă boala COVID se întâmplă în trimestrul II și III, duce la un risc de deces de aproape două ori mai mare decât la femeia care nu e gravidă”. 

Totodată, prof. dr. Radu Vlădăreanu a pus accentul pe faptul că gravidele și femeile care își doresc să aibă un copil trebuie să se vaccineze împotriva COVID-19: 

„Toată lumea care vrea să rămână gravidă, este gravidă, indiferent de vârsta sarcinii, orice lăuză, toate aceste categorii trebuie să se vaccineze. Sunt recomandările americane, vaccinul nu reprezintă un risc pentru femeia însărcinată, dimpotrivă, salvează viața ei și a nou-născutului”.

Tratarea unui caz de gravidă cu COVID-19 constituie un efort deosebit pentru tot personalul medical din maternitate, nu este o luptă obișnuită, a subliniat conf. dr. Octavian Gabriel Olaru (Maternitatea Bucur):

„Spre deosebire de valurile anterioare, am remarcat faptul că a crescut gravitatea cazurilor internate. Nu trebuie neglijate simptomele, e foarte importantă legătura cu specialiștii, odată ce testul e pozitiv. Din punctul nostru de vedere, e bine ca fiecare maternitate mai mare din țară să aibă un sector dedicat cazurilor COVID. Transferul cazurilor severe nu este un lucru ușor de făcut, transportarea unui caz care nu e echilibrat poate să-i dea lovitura de grație. Cazurile severe trebuie rezolvate acolo și salvați copiii, și mamele, după care văzut ce se întâmplă”.

De asemenea, conf. dr. Octavian Gabriel Olaru a adăugat că sarcina constituie un factor de risc, iar studiile arată asocieri mai mari și cu hipertensiunea, și cu starea de preeclampsie.

„A crescut mult rata de nașteri premature, diferența e statistic semnificativă – pentru cazurile COVID a fost de 17 – 18%. A crescut și rata nașterilor prin cezariană, creșterea e semnificativă – înainte aveam o rată de 60%, pentru nașterile la pacientele COVID procentul a ajuns la 88%”, a declarat în cadrul dezbaterii conf. dr. Octavian Gabriel Olaru.

Invitată la această dezbatere a fost și manager, bioinginer med. pr. drd. Alina Belu, de la Spitalul Sf. Maria, Iași:

„Suntem Spital de Urgență pentru copii, avem 8 pacienți în ATI, 26 pe zona roșie. Au vârste diferite, cel mai mic e un sugar de 29 de zile, de asemenea, avem o lehuză de 17 ani. Am avut un pacient de 7 zile, descoperit pozitiv COVID, în urma investigațiilor s-a constatat o malformație cardiacă gravă, fără posibilitate de rezolvare în România, a rămas intubat, negativat după 14 zile, am reușit să-l transferăm în Italia, a fost  operat pe cord, acum e sănătos”.

Dotarea Maternității Bucur, o prioritate

Organizația Salvați Copiii România a lansat un apel urgent, pentru dotarea prioritară a Maternității Bucur, devenită linie COVID-19, și dotarea Spitalului de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” din Iași.

Nevoile sunt multe, de la ecograf,  rampe de oxigen, pulsoximetre la ventilatoare performante, atrag atenția reprezentanții acestui ONG.

Maternitatea Bucur din București, transformată în unitate Covid 19, are nevoie de suplimentarea aparaturii existente în prezent cu 6 rampe de oxigen si 6 pulsoximetre cu senzori, care măsoară pulsul, saturația de oxigen și frecvența cardiacă, pentru a face față numărului crescut de cazuri de nou-născuți din mame COVID pozitive.

În acest moment, trei saloane au nevoie de rampe, cele existente sunt model vechi și nu se potrivesc noilor tehnologii din aparatura modernă.

De la începutul pandemiei, medicii Maternității Bucur au îngrijit 516 nou-născuți proveniți din mame confirmate pozitiv cu SARS-CoV2. Dintre aceștia, 104 au avut complicații medicale din cauza prematurității și au avut nevoie de supraveghere și îngrijire medicală adecvată.

Maternitatea Bucur a preluat, pe parcursul anului trecut, inclusiv copii născuți în alte maternități din București și din alte județe, atât din sistemul public, cât și din cel privat.

Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” din Iași e într-o situație de urgență, aici sunt internați copii cu COVID-19, arată reprezentanții Salvați Copiii România. Medicii au nevoie de 2 ventilatoare cu HFO (unul pentru neonatologie și unul pentru pediatrie).

Este singura unitate care asigură patologia gravă și foarte gravă din neonatologie și pediatrie din regiunea Moldovei. Pacienții internați au nevoie de tehnologie de ultimă generație pentru  tratament și monitorizare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe