Newsflash
Știri

SARS-CoV-2 nu ne iartă nici în 2023

de Florentina Ionescu - ian. 27 2023
SARS-CoV-2 nu ne iartă nici în 2023

Virusul SARS-CoV-2 infectează în funcţie de „oferta” făcută, explică epidemiologul Emilian Popovici.

Pentru a menţine un număr cât mai mic de cazuri, este important să respectăm în continuare măsurile de protecţie și să ne vaccinăm împotriva COVID-19. 

Recent, s-a vorbit tot mai mult despre noua subvariantă a Omicron, Kraken. Referitor la posibilitatea ca aceasta să devină un motiv de îngrijorare pentru omenire, dr. Emilian Popovici, șeful Departamentului de Epidemiologie din cadrul UMF „Victor Babeș” din Timișoara, a arătat că „deocamdată, ea nu și-a manifestat niște caracteristici de atenţionare decât pe partea de transmisibilitate – pentru că este foarte transmisibilă”.

COVID

Varianta XBB.1.5 se remarcă prin faptul că evită o parte din imunitatea post-infecţioasă și o parte din imunitatea post-vaccinală, deci la acei oameni care au trecut anterior prin infecţie sau care au fost vaccinaţi anti-COVID, a subliniat dr. Emilian Popovici pentru „Viaţa Medicală”: „În privinţa gravităţii bolii nu s-au semnalat niște lucruri deosebite. În Statele Unite, unde ea evoluază de ceva vreme, nu au crescut spitalizările, chiar dacă numărul de infecţii din cauza transmisibilităţii mari a crescut”.

Măsuri de avut în vedere

În România, conform aprecierilor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, subvarianta Kraken ar urma să devină dominantă în următoarele două luni, a adăugat vicepreședintele Societăţii Române de Epidemiologie (SREPI).

În acest context, este bine să ţinem cont de anumiţi factori, a explicat epidemiologul: „Virusul infectează după «oferta» care i se face. În momentul în care «oferta» este mai mică – prin măsurile luate, prin populaţie vaccinată –, numărul infecţiilor este mai mic”.

Totuși, la ce ne putem aștepta în 2023 în privinţa pandemiei de COVID-19? „Este aproape sigur că evoluţia SARS-CoV-2 va continua. Cel puţin dacă nu se întâmplă vreo modificare în comportamentul virusului de până acum.”

Virusul nu poate evita total imunitatea

În China, unde numărul persoanelor infectate este foarte mare, virusul SARS-CoV-2 se replică intens, generând diverse subvariante sau variante cu particularităţi noi.

Chiar dacă virusul va evolua în continuare și în anul 2023, „este puţin probabil să ne confruntăm din nou cu situaţii dramatice, cum a fost în valul generat de varianta Delta”, a conchis dr. Emilian Popovici.Afirmaţia se bazează pe faptul că, la nivel mondial, există deja o populaţie foarte semnificativă trecută prin infecţie și, de asemenea, un număr foarte mare de oameni care au fost vaccinaţi împotriva COVID-19.

„Toată imunitatea post-infecţioasă și post-vaccinală, chiar dacă este evitată parţial de anumite variante sau subvariante noi, nu poate fi evitată total”, a subliniat vicepreședintele SREPI. Să nu uităm, însă, că dintr-o zonă din Asia sau Africa, unde măsurile menite să combată pandemia lipsesc total, ar putea să apară din nou o variantă modificată a virusului SARS-CoV-2.

Citiți și: XBB.1.5, subvarianta Omicron care se răspândește rapid în SUA

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe