Newsflash
Știri

SCJU Târgu Mureş: Secția de Terapie Intensivă nou-născuţi, conectată la reţeaua de telemedicină

de Dorina Novac - sept. 28 2022
SCJU Târgu Mureş: Secția de Terapie Intensivă nou-născuţi, conectată la reţeaua de telemedicină

Secția de Terapie Intensivă nou-născuți a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a fost conectată la reţeaua naţională de Telemedicină.

Sistemul de telemedicină al Secției de Terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a fost dat în folosinţă.

sistem de telemedicina

În Terapia intensivă neonatală a SCJU Târgu Mureș ajung nou-născuți grav bolnavi din aproape toată țara. Secția îngrijește cazuri foarte complexe, inclusiv nou-născuții cu malformații cardiace, care vor fi operați la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.

Citește și: Secţia ATI a SCJU Târgu Mureş, dotată cu echipamente performante

„Odată cu punerea în funcțiune a telemedicinei, neonatologii de la Târgu Mureș se pot conecta în timp real cu colegii lor din alte 9 secții similare. În timp ce discută prin videoconferință, medicii văd atât imagini cu pacientul, cât şi datele afișate de aparatele la care este el conectat şi pot efectua investigații de la distanță în timp real, sistemul permiţând conectarea ecografului sau aparatului de radiologie”, precizează reprezentanții spitalului.

Potrivit sursei citate, pe lângă accesul facil la o a doua opinie medicală, schimbul rapid și precis de informații între secții ajută la scurtarea timpilor de decizie privind transferul pacienților între secții din orașe diferite. 

Pot fi evitate astfel supraaglomerarea secțiilor și expunerea nou-născuților la transferuri inutile.

„Am convingerea că acest sistem modern de telemedicină va îmbunătăţi considerabil accesul la tratament al micuţilor pacienţi, contribuind la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, în special în zonele unde nu există suficienți specialiști sau unde accesul la serviciile medicale se face cu dificultate. Cu ajutorul acestei tehnologii, medicii pot consulta, trata şi monitoriza pacienţi aflaţi la distanţă, fără a fi compromise standardele asistenței medicale”, a declarat Mariana Cernat, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Rețeaua națională de telemedicină pentru terapie intensivă neonatală este formată acum din 10 secții: Marie Curie București, Constanța, Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Craiova, Pitești, SCJ Mureș și SCJU Târgu Mureș.

Proiectul de instalare a telemedicinei în Secția de Terapie intensivă neonatală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a cuprins atât aparatura și software-ul specializat, conectarea cloud și accesul la internet, cât și pregătirea echipei medicale pentru folosirea sistemului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe