Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Școlile din România sunt expuse la aer poluat

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 12 octombrie 2021, ora 10:52

O analiză realizată de Airly arată că din 3.700 de școli, jumătate sunt expuse la aer poluat. Prin campania #ŞcolileRespiră, Airly extinde rețeaua de senzori în apropierea unităților de învățământ.

Airly, o companie de tehnologie în domeniul monitorizării calității aerului, a realizat recent o analiză, iar datele au fost făcute publice. Din 3.700 de școli analizate în întreaga țară, peste 57% depășesc noile norme de poluare a aerului stabilite de către OMS privind poluarea cu particule fine (PM2.5) și 41,5% depășesc nivelurile sigure de dioxid de azot (NO2). 

KV_Airly_ScolileRespira_1920X1005[3][70]

Cu toate acestea, doar 12% dintre școli au acces la date privind calitatea aerului în timp real, conform noului studiu realizat de Airly în România.

Raportul privind calitatea aerului în școlile din România a fost prezentat odată cu lansarea campaniei Airly #ȘcolileRespiră. Campania îşi propune să extindă rețeaua cu 50 de senzori pentru măsurarea calităţii aerului în timp real în apropierea școlilor aflate în apropierea zonelor aglomerate, se arată într-un comunicat remis redacției.

Rezultatele privind calitatea aerului în apropierea școlilor din România

În analiza Airly privind calitatea aerului în apropierea școlilor din România au fost luate în considerare noile standarde anunțate în luna septembrie a acestui an de către Organizația Mondială a Sănătății. A fost utilizată o normă zilnică pentru NO2 - care este de 25 micrograme pe metru cub.

Acestea arată că, pe parcursul anului școlar, analizând separat fiecare zi şi fiecare dintre cele 3.700 de şcoli cu datele de poluare a aerului disponibile, pentru peste 41% dintre ele, standardele zilnice ale calității aerului au fost depășite. Mai mult, depășirea noii norme anuale a OMS (care se află acum la nivelul de 10 ug / m3) a avut loc pentru toate școlile analizate, potrivit sursei citate.

Nivel îngrijorător al poluării

Nivelul de particule solide din aer poate fi, de asemenea, îngrijorător - în timp ce norma zilnică de particule cu volum mai mare (PM10) este depășită în 8,9% din școlile analizate comparat cu noile standarde ale OMS, norma zilnică a particulelor cu volum mai mic, dar potențial mai dăunătoare (PM2.5) este depășită în 56,8% din școli.

poluare analiza airly

Majoritatea stațiilor de monitorizare din rețeaua națională a României nu măsoară concentrațiile de PM2,5, în timp ce toți senzorii Airly măsoară aceste concentrații și completează măsurătorile din aceeaşi zonă.

Contaminarea cu particule solide influențează dezvoltarea bolilor respiratorii, dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Cercetări recente efectuate de oameni de știință britanici și americani indică, de asemenea, că populaţia care creşte într-o zonă poluată din cauza traficului intens are o şansă mai mare de a dobândi anumite boli până la vârsta de 18 ani.

Poluarea aerului nu a fost redusă în timpul restricțiilor din pandemie

Studiul Airly include și evoluţia anuală a poluării aerului în apropiere a 3.700 de școli din România pe baza datelor din propria rețea de senzori de calitate a aerului. Astfel, în septembrie 2021, standardele NO2 au fost depășite, în timp ce în aceeaşi perioada a anului 2020, aceste standarde au fost depășite începând cu luna noiembrie.

În timpul iernii, un factor suplimentar care mărește poluarea (în afară de arderea combustibililor solizi în scopuri de încălzire a locuinţelor şi nu numai) este fenomenul inversării - care are ca rezultat concentrații mai mari de NO2, PM2.5 și PM10.

Rețeaua de monitorizare a calității aerului din România include peste 350 de puncte de măsurare de la senzorii Airly și stațiile de stat, dintre care 181 sunt senzorii Airly. Prin urmare, deși monitorizarea calității aerului s-a dezvoltat în ultimii ani, în prezent doar 12% din școlile din România au acces la date privind calitatea aerului în direct în vecinătatea lor.

Obiectivul campaniei #ȘcolileRespiră

Inițiatorii acestei campanii spun că, prin intermermediul ei, doresc să informeze populația cu privire la calitatea aerului din zonele școlilor din România.

Airly a anunțat recent lansarea noii campanii #ȘcolileRespiră, cu scopul de a oferi senzori școlilor din România să monitorizeze în mod eficient calitatea aerului, să localizeze sursele de poluare și să ia măsuri pentru a îmbunătăți situația atunci când se dovedește că aerul nu îndeplinește standardele necesare pentru a respira aer curat. În cadrul campaniei, Airly va distribui 50 de senzori de monitorizare a calităţii aerului în exterior către școlile din România.

Senzorii vor monitoriza nivelul de particule poluante PM și gaze poluante periculoase (cum ar fi NO2, care este deosebit de dăunător pentru copii) 24 de ore pe zi în imediata vecinătate a școlii, iar oricine va fi interesat, părinții, comunitatea locală sau oficialii, va putea vizualiza aceste date gratuit pe aplicația sau pe harta Airly (airly.org/map/en). Airly poate, de asemenea, să integreze datele oferite de senzor direct în platforma site-ului web al şcolii prin intermediul unui widget.

Școlile pot participa și se pot înscrie în campania #ȘcolileRespiră direct pe website-ul https://airly.org/ro/cu-airly-scolile-respira/.

„Ne bucurăm că putem lansa campania noastră pentru școlile din România. Am văzut deja în repetate rânduri, inclusiv în cadrul campaniei noastre #RomaniaRespira, că oamenii sunt conștienți de problema poluării aerului și sunt dispuși să acționeze. Credem că generațiile tinere pot lupta cu succes împotriva poluării aerului. În același timp, tinerii reprezintă un grup foarte vulnerabil la efectele poluării. Avem încredere că vom avea un impact pozitiv asupra nivelului de informare despre poluarea din România şi despre factorii poluanţi și vom reuși să rezolvăm în mod eficient astfel de amenințări”, spune Marcin Gnat, PR & communication manager al Airly.

Etichete: airly poluarea aerului concentratii particule fine calitatea aerului

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC