Newsflash
Știri

Screening pentru anevrismul de aortă

de Dr. M. D. - aug. 27 2012
Screening pentru anevrismul de aortă
   Anevrismul aortei abdominale (AAA) constă în creşterea diametrului acesteia peste 3 cm. Când depăşeşte 5,5 cm, există un risc semnificativ de ruptură a aortei. Aceste anevrisme sunt de aproape şase ori mai întâlnite la bărbaţi decât la femei şi sunt legate în mare măsură de vârsta crescută, cele mai multe fiind găsite la bărbaţii peste 65 de ani. Alţi factori de risc importanţi sunt HTA, fumatul, alte boli vasculare şi un istoric familial de AAA.
   Prevalenţa AAA este în creştere, prezentă la aproximativ 5% din bărbaţii cu vârste de 65–74 de ani, din Scoţia. În 71% din cazuri, anevrismul este între 3 şi 4,4 cm, în 17% din cazuri – 4,5–5,4 cm şi 12% – mai mare de 5,4 cm. Mai puţin de jumătate din pacienţii cu ruptură de anevrism ajung vii la spital, şi chiar în cazul operaţiei, mortalitatea este mare, însemnând că posibilitatea de deces prin ruptură de AAA depăşeşte 85%.
   În 2005, UK National Screening Committee a cercetat dovada eficienţei clinice şi economice a screeningului AAA şi a decis că acesta poate fi oferit bărbaţilor de peste 65 de ani, programul incluzând furnizarea informaţiilor clare privind riscul chirurgical, precum şi paşii de urmat pentru crearea reţelei de servicii de chirurgie vasculară. Scopul lui este de a reduce mortalitatea asociată cu riscul de ruptură a anevrismului de aortă abdominală, la bărbaţii din această categorie de vârstă.
   Din iunie a.c., bărbaţii cu vârsta peste 65 de ani din Scoţia sunt invitaţi la investigaţii pentru AAA. Se estimează că acest program naţional de screening poate salva peste 170 de vieţi anual. Implică ecografie amănunţită a abdomenului şi se desfăşoară în centrele locale de screening din întreaga ţară. Programul va identifica subiecţii cu diametrul aortic mai mare de 3 cm, prin examinare ultrasonografică, aceştia fiind îndrumaţi la medicul de familie, care va prescrie pasul următor: supraveghere sau trimitere la serviciile de chirurgie vasculară. Cei cu valori sub 3 cm au risc mic de a dezvolta AAA şi vor fi scoşi din program.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe