Newsflash
Știri

Screening pentru VHC

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 6 2013
Screening pentru VHC
   Alianţa Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (APCR) şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ Bucureşti au lansat, săptămâna aceasta, cu sprijinul laboratoarelor Bioclinica şi al companiei Roche România, o campanie de testare pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitic C, sub sloganul: „Hepatita C nu doare. Doar ucide“. Astfel, 50.000 de kituri pentru depistarea anticorpilor anti-VHC sunt disponibile pentru testarea gratuită a celor interesaţi. Lista laboratoarelor participante este disponibilă pe site-ul www.afladec.net.
   Necesitatea acestei campanii de screening, potrivit preşedintelui APCR, Cezar Irimia, rezidă din faptul că România ar ocupa primul loc în Europa la prevalenţa infecţiei cu VHC, conform estimărilor OMS. De ce acum această testare? Răspunsul îl primim de la prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Balş“, care declara că dispunem, în prezent, de soluţii pentru vindecarea infecţiei şi, astfel, avem şansa prevenirii cirozei hepatice şi a cancerului hepatic produse de VHC. „În ultimul deceniu, am învăţat să croim terapia după profilul genetic al pacientului“, spunea profesorul Streinu-Cercel.
   Programul de screening lansat este justificat şi prin faptul că încă nu există un vaccin anti-VHC, însă peste tot în lume incidenţa infecţiei este în creştere. În perioada imediat următoare, într-un orizont de zece ani de zile, mai spune managerul INBI, nu putem spera la un vaccin împotriva VHC, pentru că virusul este foarte versatil: vorbim de mii de cvasispecii în cadrul acestui virus, iar VHC are o rată de replicare virală extrem de înaltă (10 trilioane de copii virale pe zi). Sunt şase genotipuri şi peste 200 de subtipuri virale; în România, din păcate, predomină genotipul 1, subtipul 1b (cel mai rezistent la tratament).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe