Newsflash
Știri

Screeningul oncologic, prea puţin cunoscut de tineri

de Cristina GHIOCA - dec. 18 2020
Screeningul oncologic, prea puţin cunoscut  de tineri

Puţin peste jumătate dintre tineri cunosc informaţii despre testele de screening, arată rezultatele unui chestionar realizat online, la care au participat 1.303 persoane.

campanie cancerFederaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmaciști din România (FASFR) a derulat, în perioada 16-22 noiembrie 2020, un sondaj privind conștientizarea cancerului, în cadrul unei campanii la nivel naţional.

Potrivit rezultatelor, 87% dintre respondenţi au afirmat că știu factorii de risc pentru cancer, recunoscându-i pe cei menţionaţi în formular: tutunul, alcoolul, obezitatea, radiaţiile ultraviolete.

Chiar dacă 97% dintre intervievaţi au știut că anumite tipuri de cancer pot fi prevenite, doar 52% au afirmat că au informaţii despre testele de screening, iar 78% dintre ei nu și-au făcut niciodată un astfel de test.

De altfel, principalul obiectiv al campaniei FASFR a fost informarea populaţiei cu privire la tipurile de cancer care pot fi prevenite și depistate precoce prin testele de screening.

Iniţiativa a avut un public ţintă variat, mesajul ajungând la studenţi ai
facultăţilor de farmacie, dar și la elevi, părinţi, bunici, pacienţi din farmacie, cabinete de medicină de familie, cabinete stomatologice, spitale etc..

În cadrul ei a fost organizat și un webinar, urmărit de 3.800 de persoane, fiind realizat și un clip video distribuit în mediul online. Acesta a constat într-o prezentare a sistemului ABCDE, una dintre tehnicile de analiză a
aluniţelor.

Deși o treime dintre cancerele frecvente pot fi prevenite, afecţiunea rămâne cea de-a doua cauză de deces în lume, atrag atenţia reprezentanţii FASFR, într-un comunicat de presă. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România prezintă rate de incidenţă și mortalitate crescute pentru cancerul pulmonar, colorectal și mamar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe