Newsflash
Știri

Scrisoare deschisă privind accesul pacienților români la medicamentele generice

de L. Budin - nov. 2 2022
Scrisoare deschisă privind accesul pacienților români la medicamentele generice

Într-o scrisoare deschisă, semnată de APMGR și PRIMER, cele două entități arată ce măsuri ar trebui luate rapid, pentru ca pacienții să aibă în continuare acces la medicamentele generice.

Scrisoarea deschisă, semnată de reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) și ai Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), a fost trimisă Guvernului României, Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor și reprezentanților Camerei Deputaților, Senatului și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

medicamente-pensionari1

În contextul socio-economic actual, cu o rată a inflatiei ajunsă la cote alarmante, îmbatranirea populației și creșterea cheltuielilor cu tratamentul pentru bolile cronice, rolul medicamentelor generice și biosimilare a crescut semnificativ, de aceea considerăm că este momentul ca Guvernul să recunoască importanța acestora și să susțină aceste medicamente”, se arată în document.

În ultimii 6 ani valoarea consumului trimestrial de medicamente compensate necondiționat a crescut cu 50%, principalele creșteri nominale înregistrându-le citostaticele și antidiabeticele orale. Creșterea a fost generată în principal de produsele inovative, iar fără economiile de cost aduse de către medicamentele generice, guvernul nu ar fi putut susține cererea tot mai mare de medicamente din ultimii ani.

În următorii 10 ani, se pot genera economii suplimentare din intrarea medicamentelor generice pe piață, dar o oportunitate foarte mare poate veni și din utilizarea crescută a medicamentelor biosimilare, oportunitate pe care România încă refuză să o valorifice”, se arată în document.

În această perioadă producatorii și importatorii de medicamente generice calculează noile costuri pentru productie (care includ costurile crescute cu utilitățile, transport, materie primă), la care se adaugă prețul cel mai mic impus de Ministerul Sănătății, taxa clawback mai mare decât stipulează Legea 53/2020 și inflația.

Pentru ca pacienții să aibă în continuare acces la medicamentele generice, ca Ministerul Sănătății și CNAS să beneficieze de economii de cost generate de către medicamentele generice și biosimilare, trebuie luate imediat următoarele măsuri:

  • Scăderea taxei clawback pentru medicamentele generice de tip II și III cu un procent de 6- 8%.  Din cauza modului de calcul al taxei (la prețul de raft), pentru un medicament generic de tip III compensat integral, cu un preț de producător între 5-100 lei, se plătește o taxă clawback de peste 28% și nu 20% cum prevede Legea 53/2020.
  • Ajustarea politicii de preț cu rata inflației, cel puțin pentru medicamentele de până în 100 lei și amânarea procesului de corecție.
  • Susținerea producătorilor de medicamente generice din România cu plafonarea prețului utilităților.

Medicamentele generice tratează 70% din populație și cheltuie doar 25% din bugetul pentru compensarea medicamentelor.

Din păcate, lipsa de susținere a medicamentelor generice și biosimilare, administrarea ineficientă a bugetului pentru compensarea medicamentelor a condus la creșterea numarului de medicamente aduse prin autorizații de nevoi speciale (ANS), la prețuri și de 10 ori mai mari decât prețul unui medicament generic prezent în piață, dar devenit nesustenabil din cauza eroziunii prețului și a taxei clawback. Întârzierea implementării măsurilor mai sus menționate va genera un impact dramatic asupra accesului pacienților la medicamente generice și implicit asupra bugetului sistemului de sănătate”, se subliniază în document.

Industria de medicamente generice și biosimilare are o obligație morală și legală de a menține aprovizionarea cu medicamente către România.

Cu toate acestea, nu putem opera într-un mediu care combină inflația excesivă a costurilor cu politici de taxare (taxa claw-back) și care scade constant prețurile. Prin urmare, solicităm ca această situație dificilă să fie abordată prin implementarea unor politici durabile care sunt aliniate cu autonomia strategică europeană”, se mai precizează în scrisoarea deschisă, semnată de Valentina Băicuianu, din partea APMGR, și de Dragoș-Eugen Damian, din partea PRIMER.

PRIMER: o parte din medicamentele fabricate în țară ar putea să dispară

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe