Cele două cazuri de deces care s-au produs săptămâna trecută la câţiva metri de unităţile sanitare din Bălceşti, jud. Vâlcea, şi Băneasa, jud. Constanţa, aflate în curs de desfiinţare, au fost explicate din punctul de vedere al autorităţilor de dl dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în MS, în cadrul unei conferinţe de presă. Dsa a susţinut că spitalele din localităţile mai sus-menţionate nu ar fi avut dotarea necesară pentru a putea salva vieţile celor doi pacienţi aflaţi în situaţii critice. (...)"> Scuze şi reproşuri - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Scuze şi reproşuri

de Marian CÂMPEANU - apr. 15 2011
Scuze şi reproşuri

  Cele două cazuri de deces care s-au produs săptămâna trecută la câţiva metri de unităţile sanitare din Bălceşti, jud. Vâlcea, şi Băneasa, jud. Constanţa, aflate în curs de desfiinţare, au fost explicate din punctul de vedere al autorităţilor de dl dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în MS, în cadrul unei conferinţe de presă. Dsa a susţinut că spitalele din localităţile mai sus-menţionate nu ar fi avut dotarea necesară pentru a putea salva vieţile celor doi pacienţi aflaţi în situaţii critice. (...)

  Cele două cazuri de deces care s-au produs săptămâna trecută la câţiva metri de unităţile sanitare din Bălceşti, jud. Vâlcea, şi Băneasa, jud. Constanţa, aflate în curs de desfiinţare, au fost explicate din punctul de vedere al autorităţilor de dl dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în MS, în cadrul unei conferinţe de presă. Dsa a susţinut că spitalele din localităţile mai sus-menţionate nu ar fi avut dotarea necesară pentru a putea salva vieţile celor doi pacienţi aflaţi în situaţii critice. „Pacientul de la Băneasa care a decedat în ambulanţă în drum spre Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa (n.r. la mică distanţă de centrul de sănătate din comună, recent desfiinţat) suferea de insuficienţă cardiacă globală NYHA III, avea infarct miocardic în antecedente, şi nu putea primi asitenţă medicală corespunzătoare decât la Constanţa“ a declarat dl dr. Raed Arafat. Există însă voci care susţin utilitatea Centrului de Sănătate Băneasa: înainte de reprofilare, acesta ar fi acordat asistenţă medicală de specialitate localnicilor. „În ceea ce priveşte pacientul din localitatea Bălceşti, judeţul Vâlcea, acesta a suferit un accident de trunchi cerebral fatal în cele mai multe dintre cazuri, şi a fost transportat cu o maşină particulară, probabil într-o poziţie incorectă, ceea ce i-a agravat cu siguranţă situaţia“, a precizat subsecretarul de stat despre cel de-al doilea caz. Bărbatul leşinat a fost transportat la spital cu un autoturism, după ce, în prealabil, se sunase la 112, şoferul având neplăcuta surpriză să găsească Spitalul Orăşenesc Bălceşti desfiinţat! Pacientul a decedat după câteva minute, în curtea spitalului…
   Reproşurile pe care şi le fac autorităţile în legătură cu aceste cazuri sunt că nu a fost trimisă ambulanţă de reanimare la Băneasa şi că una dintre salvările din zona Bălceşti a zăbovit mai mult de 40 de minute la o intervenţie în Drăgăşani chiar în momentul tragediei. De ce nu s-a gândit nimeni să suplimenteze numărul ambulanţelor în zonele rurale înainte de această mare reprofilare şi de ce în sate şi comune nu mai sunt nici măcar centre de permanenţă nu-şi reproşează nimeni.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe