Newsflash
Știri

Se deschid ștrandurile termale din Sovata

de Dr. Laura Davidescu - iun. 6 2022
Se deschid ștrandurile termale din Sovata

Din 24 iunie, Lacul Ursu, din Sovata, cu apă heliotermală, se redeschide pentru public. Lacul Aluniș este deja deschis de la sfârșitul lunii mai.

Fie că alegi să faci o baie în lac pentru relaxare, fie pentru sănătate, din 24 iunie te poți bucura de soare și de vacanță direct pe malul Lacului Ursu.

„Ne bucurăm că lacul este într-o stare foarte bună, și vă anunțăm că toate analizele apei au ieşit foarte bine, astfel că, pe 24 iunie dăm startul unui nou sezon de scăldat în cel mai mare lac helioterm din lume”, ne informează Andrei Rusu, director administrativ Ensana Health Spa Hotels Sovata.

lacul ursu vedere de pe apaLacul Ursu din staţiunea balneoclimaterică Sovata este cel mai mare lac helioterm din lume. Lacul a împlinit de curând 147 de ani de la formarea sa, fiind singurul căruia i se cunoaşte cu exactitate anul, ziua, ora şi minutul formării. Astfel, pe baza unor cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras, s-a stabilit că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare. Potrivit istoricului, în urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare.

Efectele terapeutice ale apei din Lacul Ursu

Cu o suprafață de 40.000 de metri pătrați, adâncime de 18 metri și o salinitate medie de 300 de grame/litru, Lacul Ursu este o adevărată sursă de sănătate. Fenomenul de heliotermie caracteristic Lacului Usu a apărut grație scurgerii continue în lac a unui pârâu și a precipitațiilor, care au format peste apa sărată un strat protector de apă dulce, creând efect de seră, și astfel, asigurând încălzirea straturilor de apă sărată din adâncime. Efectele terapeutice ale apei și nămolului din lac sunt binecunoscute, acestea stand la baza tratamentelor în cazul unor afecțiuni reumatismale, dermatologice, ginecologice sau în cazul îmbolnăvirilor căilor respiratorii.

Citește și: Tratarea infertilității la Sovata se face de peste 100 de ani

Apa are temperatura de 28˚C la suprafață și 39˚C la o adâncime de 1,5 metri. Zilnic, între orele 13.00 – 15.00, scăldatul este interzis, pentru a permite reașezarea straturilor de nămol și apă.  Astfel, în acest interval orar este obligatorie ieşirea din lac, însă vizitatorii pot rămâne pe teritoriul ştrandului.

Lacul Aluniș s-a deschis deja

Lacul Aluniș, fratele mai mic al Lacului Ursu, s-a deschis deja de la finalul lunii mai. Particularitatea acestuia o reprezintă nămolul argilos, cu proprietăți beneficice în tratarea și prevenția unor afecțiuni precum cele locomotorii, artroze, spondiloze, neurologice sau ginecologice.

Prețul biletelor de intrare la ștrandul Lacul Ursu, administrat de către hotelurile Ensana din Sovata, este de 40 lei pentru adulți și de 30 lei pentru copii și pensionari. Pentru lacul Aluniș, tarifele sunt de 30 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru copii. Clienții pot achiziționa bilete cu intrări multiple, valabile pentru mai multe zile. În funcție de condițiile meteorologice, Lacul Ursu va fi deschis pentru scăldat până la mijlocul lunii septembrie.

Pentru cazare și tratamente, puteți afla mai multe detalii pe pe ensanahotels.com/ro

S-ar putea să te intereseze și:

Un nou hotel cu bază de tratament balnear la Sovata

Metoda Covasna, tratament adjuvant pentru cardiaci

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe