Newsflash
Știri

Se diversifică oferta de servicii în farmacii

de Cristina GHIOCA - nov. 12 2021
Se diversifică oferta de servicii în farmacii

Ministerul Sănătăţii a introdus în transparenţă decizională un proiect legislativ care oferă farmaciilor dreptul de a oferi populaţiei servicii complexe de monitorizare și consiliere.

farmacist

Printre serviciile nou acordate se vor număra: gestionarea pacienţilor hipertensivi, a celor cu diabet zaharat, cu afecţiuni pulmonare, cu dislipidemie sau monitorizarea bolnavilor cu polimedicaţie. Farmaciile vor avea și posibilitatea de a efectua testări rapide, de a administra vaccinuri și de a oferi servicii de educaţie privind sănătatea alimentaţiei sau măsurarea unor parametri biologici. De asemenea, vor putea oferi consiliere clienţilor în ceea ce privește contracepţia de urgenţă cu administrare orală.

Obligaţiile farmaciștilor

Potrivit proiectului legislativ, serviciile farmaceutice avansate pot fi acordate numai de farmaciștii care îndeplinesc cumulativ câteva condiţii: au drept de liberă practică; își desfășoară activitatea în cadrul unei unităţi farmaceutice autorizate; au urmat un curs de instruire organizat de o instituţie de învăţământ superior cu profil medico-farmaceutic uman, acreditată, finalizat cu eliberarea unui atestat care le oferă competenţele necesare pentru a presta serviciul farmaceutic respectiv. Pentru menţinerea valabilităţii acestuia, va fi necesară efectuarea unor cursuri de educaţie farmaceutică continuă periodic, cel puţin o dată la trei ani.

Aliniere la practicile europene

Iniţiativa Ministerului Sănătăţii a fost salută de reprezentanţii Colegiului Farmaciștilor din România, care susţin că ţara noastră se aliniază astfel unei practici largi a statelor Uniunii Europene, de furnizare de servicii farmaceutice complexe, pentru care pacienţii români au arătat deschidere. „Am reușit împreună să facem încă un pas important spre modernizarea profesiei noastre, să ne adaptăm practica profesională la realităţile pe care le trăim azi și la nevoile pacienţilor noștri, pentru care putem face mai mult decât am făcut până acum”, a declarat Răzvan Prisada, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România, într-un comunicat de presă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe