Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Se încheie valul 5 în primăvară?

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 11 februarie 2022

Subvarianta BA.2 Omicron pare să aibă o rată lentă de răspândire în România, iar Delta pierde teren. Astfel, sunt șanse mari ca valul 5 să se încheie în această primăvară, potrivit datelor unui studiu naţional.

evolutia cazurilor

Dintre cele peste 400 de probe secvenţiate de la începutul valului 5, toate cele 94 analizate în ultima săptămână reprezintă varianta Omicron, transmite MedLife. Dintre acestea, doar trei au fost identificate cu subvarianta BA.2, comparativ cu cele două cazuri identificate în urmă cu două săptămâni. Subvarianta BA.2 are o contagiozitate estimată de 1,5 ori mai mare faţă de varianta-mamă Omicron. Două cazuri cu BA.2 au fost identificate în București și unul în Bacău.

„Următoarele două săptămâni vor fi foarte importante, iar dacă ritmul de răspândire a noii variante se va păstra în aceiași parametri, atunci sunt șanse mari ca traiectoria prognozată de autorităţi privind evoluţia valului 5 să rămână în vigoare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în știinţe medicale, coordonatorul studiului de secvenţiere realizat de MedLife.

Datele disponibile în prezent arată o răspândire lentă a subvariantei BA.2 în România, de aceea specialiștii estimează că, cel mai probabil, numărul cazurilor COVID-19 pozitive se va stabiliza în perioada următoare, pentru ca mai apoi să scadă treptat. În situaţia unui scenariu pesimist, în care BA.2 ar putea să prindă avânt sau în cazul în care persoanele infectate cu Omicron se vor putea infecta cu varianta Delta, există riscul ca valul 5 al pandemiei să se prelungească. Așa cum arată și datele obţinute în această etapă a studiului de secvenţiere, varianta BA.1 este, în continuare, dominantă pe teritoriul României.

Probele secvenţiate provin din București, Brăila, Bacău, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Iași, Piatra Neamţ, Pitești, Ploiești și Târgoviște.

Etichete: estimari valul 5 omicron BA.2

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC