Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Se înfiinţează Registrul Donatorilor de Celule Stem

    La propunerea ministrului sănătăţii, dl dr. Ion Bazac, Guvernul României a aprobat, la 1 iulie a.c., Hotărârea privind înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
    Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice va funcţiona ca instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătăţii, şi va fi finanţat de la bugetul de stat, din donaţii, sponsorizări şi din alte surse, conform legii.
    Activitatea acestuia se va realiza, în teritoriu, prin trei centre de transplant de celule stem: în Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş. Vor mai exista şi opt centre de recrutare şi testare primară, care se vor înfiinţa în Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara. Registrul va funcţiona cu un număr total de 40 de posturi, asigurate prin redistribuire din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii.
    Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice va urmări: coordonarea activităţii de donare de celule stem hematopoietice periferice şi centrale crearea şi gestionarea unei baze de date pe teritoriul României privind persoanele fizice care şi-au dat acceptul pentru a dona celule stem interconectarea obligatorie cu organismele similare internaţionale.
    Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice va avea în principal următoarele atribuţii: n înfiinţarea şi gestionarea bazei de date securizate cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice periferice şi centrale n promovarea activităţii de donare de celule stem hematopoietice periferice şi centrale, conform standardelor europene n colectarea şi analizarea celor mai noi date în domeniu, pentru monitorizarea riscurilor cu influenţă directă asupra calităţii activităţii de donare de celule stem hematopoietice periferice şi centrale n interconectarea cu instituţiile similare internaţionale, în vederea găsirii unor donatori compatibili pentru pacienţii care nu şi-au găsit donator în România.
    În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, care nu pot face autotransplant şi nu au nici donator înrudit, sunt destul de scăzute. Pentru a da o şansă de vindecare acestor pacienţi, se impunea înfiinţarea unei instituţii care să poată gestiona o bază de date privind persoanele ce şi-au dat acceptul de a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienţi cu hemopatii maligne.
    Prin acest proiect, Ministerul Sănătăţii îşi propune să ofere pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, şanse reale de vindecare în România, creând astfel premisele care conduc la creşterea speranţei de viaţă a acestora.
    De asemenea, înfiinţarea Registrului ar duce, în scurt timp, la realizarea unor economii semnificative, prin efectuarea unui număr mult mai mare de proceduri în România şi scăderea numărului de proceduri în străinătate.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.