Newsflash
Știri

Se prelungește starea de alertă pe teritoriul României

de Florentina Ionescu - iun. 9 2021
Se prelungește starea de alertă pe teritoriul României

Comitetul Național pentru Situații de Urgență - CNSU a adoptat în ședința de astăzi Hotărârea numărul 38.

Prin această hotărâre, CNSU a propus prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12 iunie 2021. 

covid-19 stare de alerta proiect de lege romania

De asemenea, prin aceeași Hotărâre au fost propuse modificări privind unele măsuri adoptate pentru gestionarea situației create de pandemia de COVID-19, după cum urmează:

Creșterea numărului de participanți la nunți și botezuri până la 200 în spațiile închise, dacă toți participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală și se asigură o suprafață de minim 2 mp pentru fiecare persoană, se arată într-un comunicat remis redacției. 

Desfășurarea nunților și botezurilor în spații deschise fără limită de participanți, dacă se asigură o suprafață de minim 2 mp pentru fiecare persoană și toți participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală. 

hotararea cnsu nr. 38

Permiterea participării spectatorilor la evenimentul sportiv găzduit de România în cadrul optimilor Turneului Final al campionatului European de Fotbal EURO 2020 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu mențiunea că între 25-50% din capacitatea spațiului pot intra doar persoane vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane vaccinate fără schemă completă, dar prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Aplicarea măsurii carantinei cu privire la cetățenii străini și apatrizi care sosesc în România, pentru participarea la meciurile de fotbal din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020 în funcție de încadrarea țărilor/teritoriilor din care sosesc în zone de risc epidemiologic. 

Sălile cinematografelor, la 70% din capacitatea maximă a spațiului 

Potrivit Hotărârii, organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Organizarea și desfășurarea activității în cinematografe / săli de spectacole sunt interzise la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte se pot desfășura cu participarea publicului până la capacitatea maximă a spațiului.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. 

Reguli pentru restaurante și cafenele 

Totodată, în hotărârea nr. 38 se propune menținerea desfășurării activității restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului şi doar în intervalul orar 05:00-24:00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori la 14 zile.

Se propune menținerea desfășurării activității restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora până la capacitatea maximă a spațiului şi doar în intervalul orar 05:00-24:00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe