Newsflash
Știri

Se suspendă distribuția în afara României a medicamentelor esențiale pentru tratarea infecției cu coronavirus

de Florentina Ionescu - mar. 11 2020
Se suspendă distribuția în afara României a medicamentelor esențiale pentru tratarea infecției cu coronavirus

În urma ședinței Grupului tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, au fost propuse spre aprobarea Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) mai multe măsuri.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a explicat astăzi în cadrul unei conferințe de presă care sunt aceste măsuri. 

medicamente anunt raed arafat

Una dintre măsurile vizate despre care a vorbit Raed Arafat în urmă cu puțin timp este suspendarea temporară, pentru o perioadă de 6 luni, a distribuției în afara teritoriului României a medicamentelor, dispozitivelor medicale și materialelor sanitare esențiale în prevenția și tratarea infecției cu noul coronavirus (afecțiunea denumită de specialiști COVID-19). Lista de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare va fi stabilită de Ministerul Sănătății. 

La propunerea Ministerului Sănătății, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a dispus emiterea unui ordin ce cuprinde suspendarea temporară, pentru o perioadă de 6 luni, a distribuției, în afara teritoriului României, a medicamentelor, dispozitivelor medicale și materialelor sanitare esențiale în prevenția și tratarea afecțiunilor asociate infecției cu COVID-19”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Această măsură face parte din planul de acțiune al MS ce are în vedere asigurarea cu stocuri adecvate și continue de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare esențiale în această situație.

Lista va fi stabilită împreună cu experții din comisiile de specialitate ale MS și se va aveea în vedere în mod special, medicamente precum: antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermicele, atifungice, anestezice, sedative, precum și alte medicamente considerate necesare în tratarea cazurilor de COVID-19 și a complicațiilor acestora. 

Totodată, lista va cuprinde materiale sanitare și dispozitive medicale cum ar fi: combinezoane, mănuși, seringi, măști, ochelari de protecție, soluții dezinfectante, precum și alte materiale și dispozitive medicale identificate a fi necesare pentru gestionarea cazurilor de COVID-19. 

Reacția ADEM: „Măsura de suspendare temporară a distribuției în afara României este justificată”

Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) a emis un comunicat de presă în această după-amiază, prin care salută măsurile de urgență adoptate de către Guvern și instituțiile abilitate, în contextul epidemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Ca urmare a măsurii privind suspendarea temporară a distribuției medicamentelor în afara României, pe o perioadă de 6 luni, a medicamentelor, dispozitivelor medicale și a materialelor sanitare esențiale pentru prevenția și tratarea infecției cu COVID-19, ADEM a făcut câteva precizări.

Potrivit ADEM, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu a raportat discontinuități în aprovizionarea cu medicamente pentru medicamentele comercializate în UE ca rezultat al epidemiei cu coronavirus, totuși nu exclude anumite discontinuități în următoarea perioadă.

Italia, deși singura zonă roșie COVID-19, nu a restricționat comerțul liber. De asemena, China susține comerțul liber cu măști, în ciuda lipsei induse de coronavirus.

„Apreciem faptul că măsura de suspendare temporară a distribuției în afara României este justificată pe motive de sănătate publică asociate coronavirusului, pentru medicamentele de uz uman cele mai folosite în aceste condiții – antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermice, anestezice, sedative, antifungice, materiale sanitare și dispozitive medicale. Totodată, în condițiile menținerii liberei circulații a bunurilor în UE, din motive economice, ne dorim a fi luată în considerare expertiza noastră în tranzacții intracomunitare, precum și facilitățile noastre de transport, depozitare, reambalare, asigurare a calității, distribuție, în vederea importului paralel de produse deficitare”, a declarat președintele ADEM, farm. Coralia Kreyer.

Totodată, spune reprezentanta ADEM, prin prisma relațiilor parteneriale stabile și puternice cu furnizorii de pe teritoriul UE, ADEM poate asigura aprovizionarea, prin import paralel, cu medicamente din gama celor restricționate la export, în caz de deficit, dar și cu anumte echipamente de protecție și materiale sanitare din producția internă (certificată GMP) asigurată de membri asociației.

„În acest context, solicităm autorităților competente o simplificare birocratică în ce privește autorizațiile de import paralel”, a conchis Coralia Kreyer.

Harta cu județele cu cazuri confirmate de infecție cu coronavirus


Notă autor:

Foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe