Newsflash
Știri

Securitatea cibernetică, o verigă-cheie în Sănătate

de Florentina Ionescu - oct. 7 2022
Securitatea cibernetică, o verigă-cheie în Sănătate

Specialiștii în cybersecurity au observat, în ultimii ani, că un număr extrem de mare de instituţii din industria Sănătăţii sunt ţinta atacurilor cibernetice.

securitate ciberneticaSpitalele și clinicile sunt extrem de vulnerabile în faţa hackerilor și devin victime ale acestor „actori” coordonaţi de diferite grupări. De aceea, este important să se ia măsuri imediate pentru a putea preveni viitoarele atacuri. Unul dintre primii pași este educarea personalului medical, au atras atenţia specialiștii invitaţi la Conferinţa Cybersecurity
Healthcare Summitt – 2022, organizată în 29 septembrie la București.

„Problema cea mai mare este că spitalele nu își permit, din punctul de vedere al timpului și al resurselor, să-și implementeze cele mai noi tehnologii, să-și angajeze oameni. (...) De asemenea, ele utilizează sisteme foarte vechi de IT care au foarte multe vulnerabilităţi și care sunt foarte ușor de exploatat”, a declarat Raluca Săceanu, CEO al
companiei IT Smarttech247.

Dincolo de această problemă, există și provocările venite din partea doctorilor și staffului unităţilor spitalicești: „Nu neapărat pacienţii, cât cadrele medicale [sunt cele] care cad pradă acestor atacuri. Acești oameni trebuie educaţi în ceea ce privește cybersecurity, dar la un nivel foarte basic (simplu – n.red.): ce să facă atunci când primesc un mail, pe ce să nu dea click, cui să raporteze (dacă primesc un e-mail cu un conţinut ciudat – n.red.)”.

Educarea personalului medical

Este deosebit de important ca spitalele din România să aibă pe cineva competent și dedicat care să se ocupe de prevenţia incidentelor de securitate, a explicat Lucian Făiniș, consilierul ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Acesta a dat un exemplu simplu despre cum pot ajunge spitalele să fie ţinte vulnerabile: „Dacă un utilizator accesează o platformă a unui spital, iar aceea nu este foarte bine securizată și el are calculatorul virusat (...), o poate ataca în mod direct, ceea ce poate duce la daune foarte mari”.

Din acest motiv, utilizatorul trebuie să ţină cont de mai multe reguli care să nu compromită securitatea, cum ar fi modul de autentificare cu mai mulţi factori, schimbarea parolei în mod periodic etc.

Omenirea va vedea o intensificare a atacurilor cibernetice, „de la cele organizate, care presupun resurse foarte sofisticate, până la cele automate”, crede Mihai Matei, președintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software și Servicii – ANIS. Totuși, de ce atacă hackerii sistemele spitalelor și de ce e importantă infrastructura medicală?

Răspunsul este foarte simplu, explică președintele ANIS: pentru că în spitale, în clinici, în sistemul medical avem foarte multă informaţie despre o ţară: „Ca atacator, vrei să dobândești această informaţie. E o zonă foarte atractivă, pentru că sunt foarte multe posibile ţinte (...) care nu sunt neapărat extrem de bine protejate”.

Concluzia trasă de acesta este că securitatea cibernetică trebuie să se afle cât mai sus pe lista de priorităţi a unui spital: „Vorbim de un departament de IT, de oamenii care se ocupă de infrastructura informatică. În acel departament trebuie să existe o preocupare continuă pentru securitate”.

Citiți și: Cât de des se confruntă organizațiile din Sănătate cu incidente de securitate cibernetică

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe