Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Semnale de alarmă

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN miercuri, 28 noiembrie 2012
   Cu ocazia celei de-a cincea Zile europene a informării despre antibiotice, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a dat publicităţii noi date asupra consumului de antibiotice în Europa. Rezistenţa la antibiotice rămâne o mare problemă de sănătate publică, în primul rând prin utilizarea incorectă a acestora, ducând la creşterea costului îngrijirilor medicale, prelungirea spitalizărilor, eşecul trata­mentelor şi, în unele cazuri, chiar la deces. Potrivit datelor ECDC, în ultimii patru ani se remarcă o tendinţă crescătoare a rezistenţei combinate la multiple antibiotice, atât pentru Klebsiella pneumoniae, cât şi pentru E. coli, în peste o treime din ţările Uniunii. Astfel, în mai multe state membre, între 25% şi 60% din tulpinile de K. pneu­moniae întâlnite în bacteriemii au prezentat rezistenţă combinată la mai multe antibiotice. Pentru pacienţii infectaţi cu astfel de tulpini, singurele opţiuni sunt reprezentate de câteva antibiotice de ultimă linie, precum carba­penemele. De altfel, consumul de carbapene­me a crescut semnificativ în perioada 2007–2010 în ţările UE, probabil tocmai ca o consecinţă a creşterii rezistenţei la antibiotice a bacteriilor Gram-negative. Din păcate însă, procentul de K. pneumoniae rezistentă la carbapeneme este deja crescut – şi în creştere – în unele ţări europene. O veste bună o reprezintă totuşi scăderea sau stabilizarea nivelului stafilococului auriu meticilino-rezistent. Îmbunătăţirea situaţiei necesită adoptarea mai multor măsuri în paralel: promovarea utilizării prudente a antibioticelor în medicina umană şi veterinară, dezvoltarea de noi agenţi antimicrobieni şi prevenirea infecţiilor. Ziua europeană a informării despre antibiotice este o iniţiativă coordonată de ECDC, care îşi propune să sprijine campaniile naţionale de utilizare prudentă a antibioticelor, desfăşurate anual în jurul datei de 18 noiembrie. În România, care „înroşeşte“ multe din hărţile comunicate de ECDC cu această ocazie, nu cunoaştem să se fi desfăşurat o astfel de campanie naţională.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.