Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Semnale de alarmă privind riscul cardiovascular asociat cu ustekinumab

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 25 septembrie 2020

Iniţierea tratamentului cu anticorpul monoclonal ustekinumab ar putea declanșa evenimente cardiovasculare severe la pacienţii susceptibili, conform unui studiu publicat în JAMA Dermatology.

Ustekinumab se utilizează cu succes în tratamentul formelor moderat-severe de psoriazis, artrită psoriazică și boală Crohn. Se pare că în primele șase luni de la iniţiere, acest tratament se asociază cu un risc de patru ori mai mare de evenimente cardiovasculare severe la pacienţii cu risc înalt. Mecanismul fiziopatologic poate fi destabilizarea plăcilor de aterom prin inhibiţia limfocitelor T helper subtipul 17.

        În cadrul studiului au fost evaluaţi 9.290 de pacienţi care au
primit tratament cu acest anticorp monoclonal între 1 aprilie 2010 și 31 decembrie 2016. Aceștia au fost stratificaţi conform riscului cardiovascular, fiind consideraţi cu risc înalt cei cu doi factori de risc cardiovascular sau boală aterosclerotică documentată. Nu a existat un lot control, fiind evaluat riscul de a dezvolta evenimente precum infarct miocardic acut (IMA) sau accident vascular cerebral (AVC) pe parcursul a două perioade, în primele șase luni de la debutul tratamentului și 6-12 luni anterior. Vârsta medie a participanţilor a fost de 43 de ani,
majoritatea fiind bărbaţi (52%).

Risc de IMA sau AVC în primele șase luni

        Au fost înregistrate 98 de evenimente cardiovasculare severe, fiind decelat un risc de 4,17 ori mai mare de apariţie a unui astfel de eveniment la cei cu risc cardiovascular înalt, la scurt timp de la debutul tratamentului cu ustekinumab.

        Dintre cei 98 de pacienţi, majoritatea erau bărbaţi (63%), vârsta medie fiind de 57 de ani. Au fost clasificaţi ca având risc cardiovascular înalt 76 dintre pacienţi, majoritatea (91%) urmând tratament pentru psoriazis. Această relaţie nu a fost identificată la pacienţii cu risc
cardiovascular scăzut.

        Prin intermediul acestui studiu se subliniază necesitatea de a fi precauţi înainte de a iniţia tratamentul cu ustekinumab la pacienţii cu risc cardiovascular înalt, în special la cei cu vârstă avansată ce primesc tratament pentru psoriazis.

Etichete: ustekinumab efecte secundare psoriazis risc cardiac cardiovascular

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.