Newsflash
Știri

Semnalează lipsa unui medicament!

de Dr. Mariana MINEA - apr. 6 2015
Semnalează lipsa unui medicament!
Specialiştii în sănătate au nevoie să ştie în timp real dacă anumite medicamente lipsesc de pe piaţă, pentru a putea lua decizii terapeutice eficiente. Informaţia este esenţială şi pentru pacienţii cronici care urmează un tratament. Din acest motiv, Agenţia americană pentru siguranţa alimentelor şi medicamentelor (FDA) a lansat la începutul lunii martie prima aplicaţie de mobil creată pentru a facilita accesul la astfel de informaţii. Utilizatorii pot căuta în aplicaţie după denumirea medicamentului generic, după ingredientul activ şi după categoria terapeutică. Aplicaţia îţi spune şi dacă există probleme cu distribuţia medicamentului, şi care este durata de timp estimată până la ajungerea lui pe piaţă. Nu îţi spune şi care sunt variantele terapeutice omoloage.
Aplicaţia FDA poate fi descărcată pe telefon gratuit, căutând FDA Drug Shortages, via iTunes, în cazul utilizatorilor de iPhone, respectiv Google Play Store, pentru telefoanele cu sistem android. Foloseşte date oferite în principal de producătorii de medicamente, iar acestea se actualizează în fiecare zi. Însă aplicaţia poate fi folosită şi pentru ca utilizatorii să anunţe FDA în legătură cu problemele de disponibilitate a medicamentului, agenţia încurajând medicii, grupările profesionale şi pacienţii să semnaleze apariţia unor astfel de probleme.
Aproape simultan, la final de februarie, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România anunţa crearea unei adrese de email la care se pot trimite sesizări privind lipsa oricărui medicament din farmacii. Adresa este lipsamedicament@anm.ro. Reprezentanţii ANM citaţi de agenţiile de presă fac un apel la toate părţile interesate să folosească acest instrument – profesionişti din sănătate, pacienţi, aparţinători şi reprezentanţi mass-media. Potrivit dr. Marius Savu, ANM va evalua mesajele sosite pe această adresă şi, în funcţie de natura lor, fie le va rezolva prin forţe proprii, fie le va transmite către Ministerul Sănătăţii sau către Casă. Şi ministrul Nicolae Bănicioiu a cerut publicului să semnaleze agenţiei dacă observă că anumite medicamente nu se mai găsesc pe piaţă. Măsura vine la momentul la care MS pune în aplicare ordinul ministrului sănătăţii 75/2009, care obligă producătorii de medicamente să revizuiască preţurile acestora până la 10 martie. Potrivit ordinului, preţul medicamentelor vândute în România trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament vândut în 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania. Revizuirea preţurilor este obligatorie în fiecare an, însă ea nu a avut loc în România de cinci ani. Adresa de email va rămâne disponibilă „atât timp cât va fi nevoie“, ne-a răspuns dr. Marius Savu.
Până acum, pacienţii români aveau la dispoziţie doar câteva instrumente online prin care puteau anunţa problemele de disponibilitate a unor medicamente. Este vorba de iniţiative particulare de monitorizare a „penuriei“ de medicamente, precum site-ul www.lipsatratament.ro, unul dintre câştigătorii competiţiei ReStart România în 2012. Proiectul a fost realizat prin colaborarea Romanian Angel Appeal cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.
În SUA, aplicaţia oferită de FDA informează şi asupra motivului pentru care medicamentul lipseşte: solicitări legate de conformarea cu normele GMP, întârzieri în aprovizionare care ţin de regulamente, lipsa unui ingredient activ sau unui component inactiv, discontinuităţi în fabricarea medicamentului, întârzieri în distribuţie ori solicitări crescute pentru medicamentul în cauză.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe