Newsflash
Știri

„Semnul de prim ajutor”, dovadă de empatie

de Florentina Ionescu - nov. 11 2022
„Semnul de prim ajutor”,  dovadă de empatie

Pentru a atrage atenţia asupra acordării îngrijirilor persoanelor în timpul crizelor epileptice, în locuri publice, un scriitor român va distribui semne de carte cu câteva recomandări esenţiale.

ajutorNoiembrie este luna de conştientizare asupra epilepsiei, însă nu acesta a fost motivul principal pentru care scriitorul Bogdan Munteanu s-a gândit să distribuie „Semnul de prim ajutor” în cât mai multe spaţii. 

Scriitorul Bogdan Munteanu: „Umorul ajută la conștientizarea epilepsiei” 

El spune că și-ar dori ca semnele de carte cu mesaje-cheie despre cum pot fi ajutate persoanele cu epilepsie în timpul crizelor să ajungă la cât mai multe persoane.

Ideea i-a venit imediat după apariţia romanului său „Stai jos sau cazi”, la Editura Nemira, anul acesta. „Cipri, personajul cărţii, are epilepsie. Vorbește despre condiţia lui după zeci de ani în care s-a ascuns. La fel ca și cartea, semnul de prim ajutor pune umărul la normalizarea dialogului despre boală. E o continuare firească”, a declarat Bogdan Munteanu pentru „Viaţa Medicală”.

Un proiect de suflet

De multe ori, persoanele care asistă la crize tonico-clonice nu știu cum să reacţioneze, de aceea un semn de carte cu astfel de recomandări este bine-venit, subliniază scriitorul: „Epilepsia se poate manifesta destul de violent. Crizele îi pot speria pe cei care asistă la ele, însă primul ajutor e ușor de acordat când știi despre ce e vorba. «Semn de prim ajutor» e un apel la empatie. E și puterea de a cere ajutor celor din jur în momente grele. E un proiect personal, de suflet”. 

Perspectiva din interior a persoanei cu epilepsie 

Semnul de carte va fi tipărit în 12.000 de exemplare, care vor fi distribuite în spitale, unităţi de învăţământ, în librării, teatre, magazine, cafenele ș.a.
Textul de pe acesta a fost scris dintr-o suflare, a mărturisit autorul: „Am păstrat tonul prietenos pe care îl are Cipri în roman. De fapt, el e unul dintre personaje și în semnul de carte”. 

Umorul, singura apărare 

De ce e important să fim atenţi la cei din jur și la simptomele ce ar putea indica o criză de epilepsie? „Pentru că e uman”, a conchis
scriitorul Bogdan Munteanu.

Citiți și: Campanie pentru conștientizarea epilepsiei

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe