Newsflash
Știri

Sfaturi pentru o inimă sănătoasă

de Dorina Novac - sept. 29 2022
Sfaturi pentru o inimă sănătoasă

De Ziua Mondială a Inimii, conf. univ. dr. Corina Zugravu ne sfătuiește să fim atenți ce și cât punem în farfurie și să facem mișcare 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână.

Ziua Mondială a Inimii este încă un prilej de a adopta un stil de viață sănătos pentru a preveni bolile cardiovasculare.

inima sanatoasa

Conf. univ. dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie, membru în Comitetul Consultativ în Nutriţie Herbalife, consideră că sunt doi pași de urmat pentru a avea o inimă sănătoasă: să fim atenți ce și cât punem în farfurie și să ne rezervăm zilnic un interval de timp în care să fim fizic activi.

Citește și: Mesajul Societății Române de Cardiologie, de Ziua Mondială a Inimii

„Accentul trebuie pus pe legume și fructe cât mai diverse, asociate cu leguminoase uscate și cereale integrale. Dintre alimentele de origine animală, lactatele degresate sunt cele mai sănătoase, încercați să reduceți consumul de carne, fiind recomandat peștele. În funcție de necesarul caloric al fiecăruia, puțin ulei vegetal nerafinat este benefic. Se observă clar că nivelul de grăsimi saturate trebuie să fie cât mai mic, iar cel de fibre și micronutrienți, cât mai mare”, a declarat dr. Corina Zugravu.

Activitatea fizică periodică nu are efect benefic doar asupra inimii, ci și asupra întregului aparat cardiovascular și implică multe alte aparate și sisteme cu care acesta conlucrează strâns.

„Noi nu suntem făcuți din «bucăți» separate, ci suntem un ansamblu armonios, de aceea să ne gândim la legăturile pe care, de fapt, fiecare celulă le are cu inima și cu buna funcționare a acesteia. (...) Activitatea prestată trebuie să te facă să îți simți inima bătând tare, că e vorba de mers foarte rapid, alergat, mers pe bicicletă, etc. În rest, la cei cu probleme preexistente de sănătate trebuie întrebat medicul curant, pentru că el știe cel mai bine cu ce limitări te confrunți”, a precizat dr. Zugravu.

Medicul a mai subliniat că pentru un adult sănătos, 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână de activitate fizică aerobică poate fi un obiectiv rezonabil.

De asemenea, un stil de viață cu o alimentație sănătoasă, mișcare zilnică, o greutate în limite normale, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool, etc. sunt câțiva factori care pot preveni bolile cardiovasculare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe