Newsflash
Știri

Sfaturile unui dermatolog pentru colegii din prima linie

de Dr. Laura Davidescu - apr. 1 2020
Sfaturile unui dermatolog pentru colegii din prima linie

Dr Diana Plăcintescu oferă câteva sfaturi valoroase pentru îngrijirea mâinilor medicilor și asistentelor, greu încercate de spălatul și dezinfectatul excesiv.

Chiar dacă nu se află în prima linie de îngrijire a pacienților cu COVID-19, recomandându-se drept “un simplu dermatolog”, sfaturile Dianei Plăcintescu, medic specialist dermatolog, sunt binevenite pentru toți cei care își văd tegumetentele uscate și crăpate din cauza spălatului pe mâini excesiv și a utilizării dezifectanților în perioada în care riscul de contaminare cu SARS-CoV-2 este din ce în ce mai ridicat.

dr-Diana-Placintescu
sursa foto: Facebook

“Încercați, oricât ar fi de greu, să introduceți gesturile de îngrijire și reparare a pielii în rutina zilnică a spălării mâinilor, echipării-dezechipării-decontaminării.
Spălați-vă pe mâini cu produse mai blânde, surgras, syndet, uleiuri de spălare. Important este să facă spumă si să respectăm timpul de 20 secunde.

După spălare, în timpul serviciului, aplicați o cremă hidratantă și reparatoare, de preferat din gamele speciale de mâini, pentru că aceste creme nu sunt vaselinate, ci de obicei siliconate, și nu lasă senzația de gras, de lipicios”, sfătuiește dermatologul într-o postare pe contul personal de Facebook.

“Când ați ieșit din tură și dacă se poate măcar încă o dată pe zi, aplicați înainte de crema de mâini o cremă cicatrizantă, reparatoare. Le veți recunoaște în farmacii, adesea au prefixul Cica, Epi... sau sunt dispozitive medicale. Când urmează repausul, este ideal ca deasupra Cica... să folosim o cremă grasă hidratantă.
Aceeași cremă reparatoare și aceeași cremă-barieră, chiar dacă e pentru mâini, se pot aplica și pe zonele de iritare de la nivelul feței, cel puțin înainte de echipare,” adaugă medicul.
“Recapitulând, kitul minim de protecție a pielii în vreme de COVID-19 conține un produs de spălare blând, o cremă de cicatrizare și o cremă-barieră. Kitul ideal conține și o cremă mai grasă, care să se aplice înainte de culcare, pe mâini și pe față. Dacă se produc fisuri importante și inflamație, poate fi nevoie de unguente cu antibiotic și (hidro)cortizon”, a conchis dr. Diana Plăcintescu.

 


Notă autor:

foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe