Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Sindromul de stres posttraumatic, moștenit în proporţie de până la 70%

Viața Medicală
Dr. Alexandra GUȚĂ vineri, 16 august 2019

Experienţele petrecute în timpul vieţii unui individ pot determina modificări celulare și comportamentale care se vor transmite generaţiilor viitoare, arată studii recente în domeniu.

VM 33, p.3 Sindr -1În trecut se credea că tulburarea de stres posttraumatic poate fi experimentată numai ca urmare a expunerii unei persoane la o traumă petrecută în timpul vieţii, însă există studii* care arată că aceasta poate fi moștenită în proporţie de la 30% până la 70%. Metilarea ADN-ului joacă un rol-cheie în transmiterea traumei de la o generaţie la alta.
Prin epigenetică se studiază rolul mediului înconjurător în modificarea genelor și, implicit, a ADN-ului.
Deși se credea iniţial că copiii supravieţuitorilor Holocaustului sunt mai predispuși la stres din cauza mediului în care au crescut, studiile** arată că nivelurile crescute de stres apar chiar și la descendenţii acestora, care au crescut în medii total diferite. Se pare că persoanele care provin din familii care au experimentat diverse traume tind să dezvolte mai frecvent anxietate sau depresie.
Cu toate acestea, există metode prin care se pot ameliora aceste modificări de comportament. Studii pe șoareci de laborator au arătat că tulburările comportamentale nu se mai dezvoltă dacă în perioada de adult au loc evenimente pozitive.
inheritance. Development and Psychopathology. 30;1-15

*Youssef N.A., Lockwood L., Su S., Hao G., Rutten B.P.F. The Effects of Trauma, with or without PTSD, on the Transgenerational DNA Methylation Alterations in Human Offsprings. Brain Sci. 2018;8(5):83
**Lehrner A., Yehuda R. (2018). Cultural trauma and epigenetic

Etichete: stres posttraumatic

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.