Newsflash
Știri

Sindromul post-COVID: o treime dintre bolnavi au fost internați din nou

de L. Budin - apr. 2 2021
Sindromul post-COVID: o treime dintre bolnavi au fost internați din nou

Aproape o treime dintre pacienții internaţi cu COVID-19 au fost spitalizaţi din nou și au avut nevoie de tratamente suplimentare, într-un interval de 4 luni de la externare, arată un studiu publicat în British Medical Journal.

În decurs de 4 luni, 29,4% din pacienții cu COVID-19 au fost internați din nou în spitale, pentru tratamente suplimentare, iar 12,3% au murit, arată un articol în The Guardian, preluat de Biziday.ro.

coronavirus-laborator

Simptomele care persistă mai multe luni după ce bolnavul a fost externat sunt caracteristice așa-numitului sindrom post-COVID. Specialiștii încearcă să depisteze tiparul după care boala acționează pe termen lung și modul în care aceasta afectează diversele organe.  

Afecțiunile preexistente – cardiace, respiratorii, metabolice – cresc riscurile ca pacientul să facă o formă mai gravă de COVID-19, dar și boala în sine ar putea provoca astfel de probleme medicale, spun cercetătorii. La pacienții infectați cu coronavirus și apoi externați, rata disfuncțiilor care afectau mai multe organe a fost mai mare la cei cu vârste sub 70 de ani.

 „Diagnosticul, tratamentul şi prevenirea sindromului post-COVID necesită o abordare integrată (...) şi e nevoie de cercetări urgente pentru a se stabili factorii de risc”, au spus autorii studiului. Cercetătorii subliniază necesitatea monitorizării post-COVID a pacienţilor, pentru a se putea detecta la timp disfuncțiile anumitor organe.

În cadrul studiului, University College London, Universitatea din Leicester și  Biroul pentru Statistici Naționale (ONS) au analizat dosarele medicale ale aproape 48.000 de persoane spitalizate cu COVID-19 (din care 4.745 au ajuns la ATI) și externate până la sfârşitul lui august 2020. Dosarele au fost comparate cu cele ale unui grup de control din populația generală.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe