Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Sindromul post-COVID: o treime dintre bolnavi au fost internați din nou

Viața Medicală
L. Budin vineri, 2 aprilie 2021, ora 15:53

Aproape o treime dintre pacienții internaţi cu COVID-19 au fost spitalizaţi din nou și au avut nevoie de tratamente suplimentare, într-un interval de 4 luni de la externare, arată un studiu publicat în British Medical Journal.

În decurs de 4 luni, 29,4% din pacienții cu COVID-19 au fost internați din nou în spitale, pentru tratamente suplimentare, iar 12,3% au murit, arată un articol în The Guardian, preluat de Biziday.ro.

coronavirus-laborator

Simptomele care persistă mai multe luni după ce bolnavul a fost externat sunt caracteristice așa-numitului sindrom post-COVID. Specialiștii încearcă să depisteze tiparul după care boala acționează pe termen lung și modul în care aceasta afectează diversele organe.  

Afecțiunile preexistente – cardiace, respiratorii, metabolice – cresc riscurile ca pacientul să facă o formă mai gravă de COVID-19, dar și boala în sine ar putea provoca astfel de probleme medicale, spun cercetătorii. La pacienții infectați cu coronavirus și apoi externați, rata disfuncțiilor care afectau mai multe organe a fost mai mare la cei cu vârste sub 70 de ani.

 „Diagnosticul, tratamentul şi prevenirea sindromului post-COVID necesită o abordare integrată (...) şi e nevoie de cercetări urgente pentru a se stabili factorii de risc”, au spus autorii studiului. Cercetătorii subliniază necesitatea monitorizării post-COVID a pacienţilor, pentru a se putea detecta la timp disfuncțiile anumitor organe.

În cadrul studiului, University College London, Universitatea din Leicester și  Biroul pentru Statistici Naționale (ONS) au analizat dosarele medicale ale aproape 48.000 de persoane spitalizate cu COVID-19 (din care 4.745 au ajuns la ATI) și externate până la sfârşitul lui august 2020. Dosarele au fost comparate cu cele ale unui grup de control din populația generală.  

Etichete: sindrom postcovid studiu britanic disfunctii organe

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.