Newsflash
Știri

Sistem informatic care permite donarea pentru un pacient anume

de Dorina Novac - feb. 26 2020
Sistem informatic care permite donarea pentru un pacient anume

În București există un sistem informatic care permite donarea de sânge pentru o anumită persoană, informează Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Astfel, cei care doresc să doneze sânge pentru un pacient aflat într-unul dintre cele 12 spitale administrate de Primăria Capitalei pot anunța acest lucru. Cererile sunt primite instantaneu, iar confirmarea comenzii se face online, pentru ca pacientul să beneficieze mai repede de transfuzia necesară.

donarea de sange

Finanțat cu fonduri europene și realizat de Institutul Național de Hematologie Transfuzională în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, proiectul a devenit funcțional în spitale din ianuarie 2019, iar de atunci au fost transmise online aproximativ 3.000 de comenzi de produse sangvine.

„Dacă o persoană merge la centrul de donare și vrea ca sângele să ajungă la un pacient anume, spune acest lucru, iar sângele este trimis prin intermediul sistemului informatic la spital pentru acel pacient. Este o premieră pentru România și este important ca acest sistem să fie utilizat și pentru alte spitale și alte localități”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizației Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Cele 12 spitale din București:

Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie și TBC „Foișor”;

Spitalul Clinic „Sf. Maria”;

Spitalul Clinic Filantropia;

Spitalul Clinic „Prof. dr. Panaint Sârbu”;

Spitalul Clinic „Dr.I. Cantacuzino”;

Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. C. Davila”;

Spitalul Clinic Colentina;

Spitalul Clinic Colțea;

Spitalul Clinic „Dr. Th. Burghele”;

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr.V. Babeș”;

Spitalul Clinic „N.Malaxa”;

Spitalul Clinic de Copii „Victor Gomoiu”.

Potrivit sursei citate, sistemul informatic permite crearea și dezvoltarea unui registru național de evidență a donatorilor de sânge, precum și gestionarea centralizată a stocurilor de sânge, în timp real.

Mai mult, aceste unități sanitare sunt singurele, de stat, din România, înregistrate pe o platformă standardizată, automatizată, securizată, transparentă și rapidă prin care cererile de sânge către centrul de transfuzii sunt plasate online.


Notă autor:

Sursă imagine: pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe