Newsflash
Știri

Sistemele de sănătate, în criză de personal

de Dr. Mariana MINEA - nov. 21 2013
Sistemele de sănătate, în criză de personal

Sănătatea dispune de tot mai puţin angajaţi, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii, într-un raport publicat pe 11 noiembrie. Raportul analizează cauzele care stau la originea acestui deficit aflat în creştere îngrijorătoare: este vorba de îmbătrânirea şi de pensionarea angajaţilor din sănătate, în contextul în care tinerii migrează către domenii mai bine plătite. De exemplu, se estimează că 40% din asistentele din ţările în dezvoltate îşi vor părăsi posturile în următoarea decadă, din cauza serviciului solicitant şi relativ prost plătit. De asemenea, migrarea internă şi internaţională a personalului din sănătate duce la apariţia de inegalităţi între diverse regiuni geografice. Situaţia vine la momentul la care sistemele de sănătate se confruntă cu solicitări tot mai mari, pe fondul creşterii segmentului de populaţie expusă riscului de boli netransmisibile (cancer, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral etc.). Aceste concluzii au fost comunicate în cadrul celui de-al treilea Forum Mondial privind Resursele Umane în Sănătate. Principalele recomandări formulate de specialişti includ: încurajarea politicilor pentru a susţine eforturile pe termen lung în dezvoltarea resurselor umane, maximizarea rolurilor personalului de nivel mediu din comunităţi pentru a face serviciile de sănătate mai accesibile şi acceptabile (un exemplu în România ar fi mediatorii sanitari), retenţia angajaţilor în sănătate în ţările în care deficitul este mai acut şi distribuirea lor în mod echilibrat din punct de vedere geografic. Reducerea numărului de angajaţi în sistemul de sănătate este una dintre cauzele menţinerii la un nivel crescut a ratei de mortalitate maternală, a deceselor in utero şi mortalităţii la vârste sub 5 ani, multe dintre ele prin boli prevenibile şi tratabile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe