Newsflash
Știri

Sistemul bolnăvicios și neîngrijit

de Alexandra NISTOROIU - mar. 11 2016
Sistemul bolnăvicios și neîngrijit
     SIUI online. SIPE online. CEAS online. DES online. Echipa tehnică a CNAS a reușit să rezolve problema constatată ieri (14.02.2016) cu privire la indisponibilitatea semnării prin card. Începând cu ora 10.15 (15.02.2016) platforma informatică PIAS este funcțională în parametrii proiectați.“ Utilitar și emoționant. Exact așa sună anunțul publicat luni în jurul prânzului pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate la resuscitarea sistemului electronic al sănătății. Bietul de el, bolnăvicios cum îl știm cu toții, intrase în moarte clinică duminică după-amiază.
     Dacă la toate simptomele de boală de până acum, pe care medicii (de familie și nu numai) le tot diagnosticau, cerând mai cu haz, mai cu patos, mai cu disperare să fie tratate, Casa a închis patern ochii și a pretins că „pacientul e sănătos tun, medicii nu știu cum să lucreze cu el“, moartea clinică a sistemului a fost anunțată în avans, în aceeași zi în care s-a întâmplat, cu un prognostic incert. „În perioada 14.02.2016 și până la data publicării remedierii problemei“, Casa le cerea medicilor și furnizorilor de servicii medicale să lucreze offline, dar și să încarce în PIAS serviciile operate „în maxim 72 de ore de la prestarea acestora“.
     Prin deducție logică, medicilor li se spunea să lucreze fără card, ca pe vremuri, fără să le garanteze că vor putea deconta serviciile. „Pentru prima dată de când tot gâfâie sistemul informatic, ei au dat un comunicat în avans. Au văzut că e totul praf, și-au imaginat că o să înfurie pe toată lumea și au vrut să evite scandalul“, comentează situația dr. Sandra Alexiu, vicepreședintele SNMF.
     La scurt timp după, comunicatul CNAS a fost modificat, devenind mai specific. Cei de la Casă estimau că nu va dura mai mult de 30 de ore până la rezolvarea componentei CEAS (pentru cardul național de sănătate). De unde atâta precizie? Cineva din apropierea Casei șoptește către presă, sub protecția anonimatului, că de vină nu era nici vreun virus periculos, nici vreun hacker talentat. Nici măcar nu era o complicată problemă de IT. Blocajul apăruse pentru că CNAS uitase să facă plata pentru reînnoirea certificatului digital pentru Unitatea de management al cardurilor. O operațiune banală, dar în lipsa căreia sistemul n-are cum să funcționeze. E ca și cum te-ai aștepta să îți meargă internetul, deși nu ai plătit abonamentul. Orice ai încropi, nu va fi mai eficient decât să mergi să achiți.
     O confirmă chiar Vasile Ciurchea, președintele CNAS. Deși inițial a dat strict explicații vagi de tipul „o cauză care ține de partea electronică, de partea de comunicare, dar s-a rezolvat și e chiar mai bine ca înainte“, întrebat direct, a precizat: „a fost și o plată întârziată la certificatul pentru semnătura digitală, și o problemă tehnică. Combinate. Au coincis“. Întrebat care era, de fapt, termenul limită pentru reînnoirea certificatului și efectuarea plății, președintele CNAS a promis că se va documenta.
     Când Casa le-a cerut să lucreze „offline“ pe o perioadă nedeterminată, medicii de familie au răspuns printr-un mesaj vehement. Mai ales că erau la finalul unei săptămâni în care sistemul „sughițase“ deseori: câte o oră-două pe zi, spun ei. Comunicatul emis luni la prima oră de Societatea Națională de Medicina Familiei anunța că, în ziua respectivă, medicii vor efectua doar consultații fără card copiilor și persoanelor cu adeverințe de asigurat și sublinia: „Se recunoaște în sfârșit oficial ceea ce spunem de luni de zile, că sistemul informatic nu este structurat, gândit, dimensionat la nivelul real al solicitărilor din sistem“. Medicii se feresc să lucreze în modul offline. Făcând asta, nu poți verifica în timp real calitatea de asigurat a pacientului, riști să apară erori la trecerea rețetei în platforma informatică, pe scurt, nu ai garanția că serviciul nu îți va fi imputat.
     Coincidența face că, la sfârșitul săptămânii trecute, în Constanța, în urma unui audit al CNAS, aproape 300 de medici de familie au fost sancționați pentru că nu au introdus în sistemul informatic puțin peste 3.000 de rețete electronice prescrise offline. Auditul CNAS vizează raportările din perioada 1 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2015, iar sancțiunile aplicate medicilor ajung și la 13.000 de lei de persoană/cabinet. Sunt calculate, potrivit contractului-cadru, scăzând cu 10% valoarea minimă garantată a unui punct per capita, pentru luna în care au apărut situațiile.
     Dr. Valerica Costache, din Techirghiol, are de plătit penalități casei de asigurări în valoare de peste 42.000 de lei pentru prescripțiile offline pe care nu le-a urcat și online, din diferite motive. Fie din neglijență, fie pentru că, atunci când încerca să o facă, apăreau anumite erori, ce nu puteau fi semnalizate în modul offline de către program. Are de gând să conteste justețea acestei sancțiuni la CNAS și dă vina pe lipsa de operabilitate a sistemului. „Am ajuns la limita suportabilității. Toată lumea iese pe post, de la nivelul CNAS, și spune că totul este perfect, când noi știm cu ce ne confruntăm zi de zi. Așa nu se mai poate. În loc să ne gândim la binele pacientului, noi stăm cu frică: merge sistemul? Fac vreo greșeală? Ca să nu fim penalizați.“ O colegă a ei are de plătit 12.000 de lei pentru zece rețete neraportate în opt luni distincte. Toate penalitățile sunt calculate conform contractului-cadru, iar aplicarea lor este perfect legală. Medicii de familie cred însă că această clauză ar trebui regândită, mai ales în contextul unui sistem electronic cu multe sincope. „Pot fi erori umane, dar nu este rea-credință. Dacă avea o sută de rețete neurcate online, puteam spune că este vina doctorului că nu și-a făcut treaba cum trebuie. Dar sistemul nu funcționează, iar doctorul nu este informatician. Această clauză trebuie adaptată. Medicii vor refuza să mai dea offline rețete și servicii. Și, până la urmă, la mijloc este pacientul“, spune dr. Laura Condur, președinta Asociației Medicilor de Familie Tomis-Constanța.
     Cele 20 de ore petrecute în offline de sănătatea din România au scos la iveală și faptul că de două luni nicio firmă nu mai asigură serviciile de mentenanță. La licitația organizată în august nu s-a prezentat nicio companie, așa că în prezent echipa casei ține locul unei companii specializate în menținerea pe picioare a unui astfel de sistem mamut. Poticnelile nu se lasă așteptate. Zilele de vineri, prima săptămână din fiecare lună, diminețile sunt momentele pentru care utilizatorii sistemului au învățat să se pregătească emoțional. Pentru că deja știu că ceva va merge prost sau, pur și simplu, mai lent decât ar trebui.
     „Sunt un fan al informatizării, sunt dotată cu tehnică trăsnet, am semnal de internet impecabil, operez bine PC-ul. Nu se pune problema că mă opun, contest, nu mă pricep, sunt îmbătrânită, boicotez. În zilele în care sistemul merge, sunt un om fericit. Dar sistemul se împiedică des și lung. Nicio explicație a acestor picaje. (…) Inducerea subliminală, prin media, cum că din nou cozile uriașe, nervii și disperarea sunt cauzate de medici devine mai mult decât nesimțire“, este de părere dr. Otilia Țigănaș, medic de familie în comuna arădeană Hășmaș.
     Sistemul cardului de sănătate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane de lei (fără tva). Contractul de mentenanță, atribuit în 2012, a revenit companiei Novensys, care însă este în prezent în insolvență.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe