Newsflash
Știri

SMS-uri pentru mai multă mișcare

de Dr. Mariana MINEA - iul. 15 2022
SMS-uri pentru mai multă mișcare

Activitatea fizică îi ajută pe copiii supravieţuitori ai unei forme de cancer să prevină și să atenueze numeroasele efecte adverse ce pot apărea în urma finalizării tratamentului anti­neoplazic.

supraviețuitorii

Însă majoritatea copiilor nu fac suficientă mișcare, atrag atenţia cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong. Specialiștii au efectuat un studiu în cadrul căruia au transmis mesaje motivaţionale, via SMS, părinţilor acestor copii. În aceste mesaje, părinţii erau întrebaţi dacă și-au încurajat copilul să facă mișcare în mod regulat în săptămâna care a trecut.

Studiul randomizat a inclus 161 de copii cu vârsta între 9 și 16 ani, care s-au recuperat după leucemie, limfom sau tumori cerebrale. El a durat 12 luni. La momentul înrolării, grupul de părinţi și de copii a participat la o sesiune de 10 minute în care o asistentă medicală le-a prezentat beneficiile activității fizice practicată cu regularitate asupra sănătăţii copiilor.

Mesajele prin SMS au fost transmise părinţilor cel puţin o dată pe săptămână și nu mai des de trei ori pe săptămână în primele șase luni de urmărire, iar ulterior mult mai rar, până la finalul celor 12 luni.

Comparativ cu grupul de control, copiii ai căror părinţi au primit astfel de SMS-uri au arătat o creștere semnificativă a nivelului de activitate fizică la 3, la 6 și la 12 luni de la înrolare. Intervenţia a dus, deci, la creșterea activității fizice, a redus oboseala asociată cancerului, a crescut forţa strângerii mâinii și a îmbunătăţit calitatea vieţii.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe