Newsflash
Știri

SNMF cere „negocieri reale” și prelungirea actualului Contract-Cadru

de L. Budin - apr. 19 2021
SNMF cere „negocieri reale” și prelungirea actualului Contract-Cadru

Societatea Națională de Medicina Familiei solicită prelungirea actualului Contract-Cadru până la finele anului, pentru finalizarea unor „negocieri reale” între Colegiul Medicilor din România și Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Cererea  Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) vine după ce vineri, 16 aprilie, CNAS a publicat, în transparenţă decizională, proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-Cadru pentru anii 2021 - 2022.

Medicina de familie funcționează ca rețea de asistență medicală primară în relație cu sistemul de asigurări de sănătate, conform unui Contract-Cadru care reglementează serviciile decontabile și valoarea acestora, în baza unor norme specifice elaborate periodic.

medicina-familie

Surpriza a venit de la decidenți, care au lansat un proiect de norme de aplicare a Contractului-Cadru cu reglementări diferite față de cele astăzi în vigoare. Schimbările au apărut în baza unor consultări și negocieri mimate și nefinalizate, și nu sunt, cu certitudine, în avantajul medicilor sau al pacienților”, arată, într-un comunicat, Biroul Executiv al SNMF.

Schimbări greșite

Dacă în actualele condiții de criză economică și socială unui singur medic de familie i se reduc veniturile, atunci schimbările propuse de CNAS nu sunt bune – iar dacă li se reduc veniturile mai multora, atunci schimbările propuse sunt greșite de-a dreptul, se arată în document.

Normele noi (...) determină medicul de familie să se concentreze pe calcule financiare pentru a face ca praxisul său să supraviețuiască. Scade punctajul acordat per capita pentru pacienții din grupa de vârstă peste 60 de ani, deși aceștia reprezintă o categorie cu vulnerabilități și nevoi crescute, și se pune accent pe servicii preventive doar în mod declarativ, fără să se asigure finanțarea analizelor de laborator necesare, ceea ce face prevenția de nerealizat. În plus, se introduc servicii adiționale noi care vor fi însă decontate din bugetul serviciilor curente, ceea ce creează inechități în finanțare”, arată SNMF.

Reorganizare inoportună

Reprezentanții SNMF spun că e de neînțeles faptul că decidenții aleg să reorganizeze acum sistemul de asistență medicală primară, în context pandemic și în condițiile în care finanțarea stagnează. Aceste aspecte se suprapun unei stări de spirit de „extremă iritare”, cauzată de disproporția dintre activitatea depusă de medicii de familie și lipsa de recunoaștere din partea autorităților.

Citește și: Proiectul pentru normele Contractului-Cadru 2020-2021

SNMF le reamintește decidenților că medicina de familie este singura ramură medicală care acoperă zona rurală, și că „absența oricărei strategii coerente pe termen scurt și lung, în condițiile depopulării medicale, va expune la riscuri incalculabile cetățenii țării”.

Noi, medicii de familie, am cerut RESPECT și nu ni s-a acordat. Am cerut DEBIROCRATIZARE și nu am obținut. Am cerut FINANȚARE și nu ni s-a alocat. Mai mult de atât, un număr semnificativ dintre colegi vor avea venituri mai mici conform modificărilor propuse de CNAS, deși se clamează peste tot că veniturile medicilor nu vor scădea în perioada următoare. Practic, în plină criză pandemică, decidenții naționali ai sistemului de sănătate destabilizează medicina primară”, se mai arată în document.

Consultări autentice

În concluzie, SNMF consideră că sunt necesare „consultări autentice”, pentru stabilirea unor norme de aplicare a Contractului-Cadru adaptate momentului, riscurilor specifice pandemiei și solicitărilor de până acum – respect, finanțare, derbirocratizare și independență profesională.

Singura soluție viabilă în acest moment este renunțarea, până vom reveni la normalitate, la modificările propuse de CNAS, de neacceptat în actualele condiții, pentru a nu tulbura un echilibru și așa extrem de precar în care se află sistemul nostru de sănătate”, mai arată Biroul Executiv al SNMF.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe