Newsflash
Știri

SNMF, semnal de alarmă la un an de pandemie: Avem nevoie de soluții reale

de Dorina Novac - mar. 1 2021
SNMF, semnal de alarmă la un an de pandemie: Avem nevoie de soluții reale

Reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei trag un semnal de alarmă, la un an de la pandemia de COVID-19, și precizează că este nevoie de soluții reale pentru prevenirea unei noi catastrofe.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a menționat că a fost un an greu, cu riscuri mari, în care guvernanții au preferat, de cele mai multe ori, să uite de medicii de familie.

medici de familie
Sursă imagine: Pixabay

„Se împlinește un an de pandemie în România, an în care medicii de familie au fost zi de zi pe baricade alături de pacienții lor, în focare sau împiedicând apariția focarelor, îngrijind pacienții cu afecțiuni acute sau cronice, îngrijind nou-născuții, gravidele și vârstnicii deopotrivă”, se arată într-un comunicat al SNMF.

Aceștia au subliniat că au transmis semnale de alarmă înainte de declararea pandemiei în România și au continuat pe tot parcursul acesteia: riscurile care există, disfuncționalitățile existente, nevoile medicilor pentru a se proteja și a-și proteja pacienții.

„Am intervenit atunci când erau luate măsuri aberante, fără nici un folos pentru sistemul sanitar, care creșteau riscul de infectare a populației (folosirea cardului de asigurat, avizele epidemiologice la început de an, adeverințele pentru sport, etc). Am adus amendamente la reglementări legislative făcute cu superficialitate, parcă anume să pună în încurcătură populația (de exemplu modificările OUG nr. 158/2005, tot ce a urmat începând cu ORD 414/12.03.2020, etc.) Am monitorizat pacienții suspecți sau infectați cu SARS-CoV 2 la domiciliu, am făcut și facem în continuare programări pentru vaccinarea împotriva COVID-19, chiar dacă putem face asta doar noaptea, pentru că doar atunci ai șanse să găsești locuri libere pentru pacienții care au boli și nu fac parte din categorii privilegiate cu acces direct pentru programarea la vaccinare”, transmite SNMF.

Reprezentanții Societății spun să ei sunt medicii oamenilor de rând, care nu beneficiază de regim special.

„Care este rezultatul unui an de luptă cu virusul ucigaș dar și cu autoritățile cu ochelari de cal? Sute de victime între medicii de familie și membrii familiilor lor, personal medical și nemedical din cabinetele de medicină de familie epuizat de muncă și luptă, dezamăgit de lipsa de interes a autorităților”, potrivit comunicatului.

Ei au mai precizat că nu au beneficiat de resurse suplimentare pentru procurarea materialelor de protecție, nici chiar cei care munceau în plin focar. Nu au beneficiat nici de stimulent de risc pentru că atunci când au redactat documentul „le-a scăpat din vedere” și nici nu au corectat până acum această eroare.

„Avem o ordonanță pentru monitorizarea pacienților COVID-19 utilă doar pentru a pedepsi medicii, care și ea așteaptă sa fie corectată. Mai mult, a trecut o lună de la începerea campaniei de vaccinare și încă nu există contractele pentru cei care fac programări la vaccinare. (...) Suntem în continuare desconsiderați, neglijați și mințiți”, au adăugat aceștia.

Reprezentanții SNMF spun că suntem în fața celui de-al treile val al pandemiei, de aceea este nevoie de soluții reale pentru prevenirea unei noi catastrofe:

  • luarea măsurilor cu adevărat necesare pentru asigurarea funcționării sistemului sanitar și eliminarea celor luate din necunoașterea acestui sistem (am semnatal aceste măsuri și le vom mai semnala);
  • asigurarea de materiale de protecție pentru cabinetele medicilor de familie;
  • corectarea discriminării realizate prin neacordarea stimulentului de risc medicilor de familie;
  • asigurarea funcționării ambulatoriilor de specialitate și a secțiilor de spital pentru pacienți non-COVID;
  • contracte încheiate la timp, redactate în spiritul încrederii reciproce, bazate pe modul real de desfășurare a activităților și în folosul pacienților;
  • consultări periodice între autorități și medicii de familie.

„Stimați conducători, Medicina de familie functionează independent de marginalizarea decidenților, este dedicată tuturor, este alături de fiecare cetățean. Nimeni nu poate schimba aceasta evidență, întreaga populație are nevoie de medicii de familie și se bazează pe aceștia”, se mai arată în document.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe