Newsflash
Știri

Societatea Națională de Medicina Familiei, despre distribuirea iodurii de potasiu

de L. Budin - mar. 29 2022
Societatea Națională de Medicina Familiei, despre distribuirea iodurii de potasiu

SNMF consideră că acest demers, realizat în avans, prin cabinetele de medicina de familie, ar prejudicia activitatea medicală și ar încuraja specula, se arată într-o adresă către ministrul Sănătății.

Într-o adresă către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, SNMF și-a prezentat opinia privitor la anunțul Ministerului de resort despre distribuirea pastilelor de iodură de potasiu prin cabinetele de medicina de familie.

iodură_potasiu_iasi_lat
Sursă foto: Antibiotice Iași

 

Urmărim cu îngrijorare, ca medici și cetățeni, evenimentele internaționale care ne pot pune viața în pericol. Ne-am implicat și ne implicăm în gestionarea pandemiei de COVID-19, ne implicăm în asigurarea nevoilor sanitare (și nu numai) ale refugiaților din Ucraina”, se spune în documentul semnat de dr. Dina Mergeani, președinte al Asociației Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală.

Dacă și înainte de pandemie medicii de familie se confruntau cu problema automedicației, în ultimii ani această chestiune s-a agravat.

Înțelegem ideea de a pregăti populația pentru un eventual dezastru nuclear, dar avem obligația morală și profesională să atragem atenția asupra faptului că un astfel de demers poate constitui un mare pericol pentru o populație cu un nivel de educație sanitară scăzut, o populație care se confruntă cu subdiagnosticarea oricărui tip de afecțiune (...). În condițiile în care iodura de potasiu are multiple contraindicații și nu ne putem baza pe un comportament responsabil în ceea ce privește autoadministrarea acesteia, considerăm ca distribuirea iodurii de potasiu să se se facă de către instituții ale statului desemnate în mod responsabil, în zonele afectate, doar în cazul apariției unui accident nuclear”, se subliniază în adresă.

Condiționarea distribuirii de către medicii de familie ar crea haos și ar încuraja specula, consideră reprezentanții SNMF.

Ar fi prejudiciată în mod semnificativ activitatea medicală propriu-zisă a medicilor prin aglomerația creată, prin partea birocratică aferentă distribuirii și prin nemulțumirile legate de faptul că doar anumite categorii de cetățeni beneficiază de astfel  de medicație. Poate mai  puțin important pentru decidenți, dar unii pacienți dintr-o zonă afectată pot  avea medicul  de familie la sute de kilometri. În plus, până în momentul accidentului, o bună parte din iodura de potasiu ar fi tranzacționată pe piața neagră”, se mai spune în document.

Decizia de a distribui iodură de potasiu în mod preventiv este una riscantă, consideră reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei.

Ne dorim ca deciziile să fie luate având la bază criterii medicale adaptate realității românești și în concordanță cu normele de prevenire și intervenție existente actual pentru situațiile de urgență nucleară și radiologică”, se subliniază în document.

Medicii de familie nu cred că pot distribui toată iodura de potasiu

Ministrul Sănătății: „Am crescut cu 22% finanțarea medicinei de familie”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe