Newsflash
Știri

Soft de postprocesare implementat de medicii timișoreni, destinat evaluării nodulului pulmonar

de Dorina Novac - sept. 30 2020
Soft de postprocesare implementat de medicii timișoreni, destinat evaluării nodulului pulmonar

Medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara au implementat un soft de postprocesare a investigației imagistice, realizată cu ajutorul computerului tomograf.

Acesta permite o analiză volumetrică a nodulilor pulmonari, ceea ce poate duce la detecția precoce a riscului de cancer în cazul pacienților care au asemenea „pete pe plămâni”.

fost procesare timisoara 1

Potrivit reprezentanților spitalului, imaginea obținută cu ajutorul screeningului imagistic este introdusă în softul stației de postprocesare, fiind oferite mai multe informații, de la volumul nodulului analizat până la elaborarea unui model de predictibilitate, ce prezintă o posibilă evoluție într-un interval de timp de până la un an.

„Analiza din punct de vedere al volumului unui nodul pulmonar este mult mai fidelă decât cea bidimensională. Un nodul nu o să crească niciodată doar în două dimensiuni, pe cele două axe standard, ci are o creștere volumetrică, de multe ori în toate direcțiile. Iar acest soft asta permite, o analiză imagistică mult mai corectă”, spune asist. univ. dr. Diana Manolescu, șef secție radiologie, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara.

soft procesare timisoara

Softul folosit de radiologii Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara permite și realizarea unui calcul cu privire la procentul de creștere sau scădere a volumului unui nodul pulmonar într-un interval de timp, în cazul pacienților care efectuează două sau mai multe investigații imagistice cu ajutorul CT-ului.

medicii timisoreni inventie

Sursa citată precizează că cancerul pulmonar provoacă decesul la nivel mondial a peste 1,6 milioane de oameni în fiecare an. Statisticile arată că la fiecare 30 de secunde o persoană moare de cancer în lume.

În peste 75% din cazuri, depistarea cancerului are loc prea târziu, în stadii inoperabile ale afecțiunii.

Medicii timișoreni trag un semnal de alarmă și spun că România ar trebui să beneficieze de un program de screening pentru pacienții ce pot dezvolta noduli pulmonari, care duc în cele din urmă la apariția unui cancer pulmonar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe