Newsflash
Știri

Soluţie pentru persoanele nevăzătoare

de Florentina Ionescu - sept. 11 2020
Soluţie pentru persoanele nevăzătoare

Prin intermediul unui program de finanţare, nevăzătorii și persoanele cu deficienţe de vedere din ţara noastră pot beneficia gratuit de o tehnologie asistivă care le va îmbunătăţi calitatea vieţii.

Persoanele care întrunesc anumite criterii pot beneficia de dispozitivul OrCam MyEye 2.0 prin Programul de Finanţare „Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”.

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale a identificat anumite fonduri europene, cu ajutorul cărora oamenii cu deficienţe de vedere pot primi un voucher în valoare de 5.000 de euro, care poate fi preschimbat apoi cu un dispozitiv menit să îi ajute în dizabilitatea de care suferă.

„Programul [ministerului] se adresează tuturor persoanelor cu dizabilităţi, indiferent de natura acestora – motorie, vizuală, auditivă. Dispozitivele pe care și le pot cumpăra cu aceste vouchere nu sunt acoperite momentan de Casa de Asigurări de Sănătate”, a declarat Roxana Târcă, distribuitor OrCam România.

În dosarul final al persoanei care apelează la acest program este necesară, printre altele, o adeverinţă medicală de la medicul specialist, document care să facă trimitere către utilizarea acestui dispozitiv ori a unui alt dispozitiv pe care și-l dorește persoana, dacă nu este
nevăzătoare.

O șansă în plus

Criteriile de eligibilitate pentru obţinerea dispozitivelor sunt următoarele: se adresează oricărei persoane adulte, cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani, care suferă de o dizabilitate și care are un certificat de încadrare în grad de handicap în acest sens, dar este aptă de muncă. Obiectivul final este ca persoana cu dizabilităţi să primească o șansă în plus pentru a-și găsi un loc de muncă.

OrCam MyEye 2.0 este un dispozitiv medical pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficienţe grave de vedere. El reprezintă o premieră pentru domeniul tehnologiei asistive, spun reprezentanţii companiei producătoare.

Aparatul folosește inteligenţa artificială pentru a recunoaște chipurile persoanelor care se află în faţa celui care îl poartă, poate citi texte de pe orice suprafaţă (digitală sau print) și recunoaște bancnote sau culori.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe