Newsflash
Știri

Soluție smart pentru colectare separată, implementată și în Timișoara

de L. Budin - aug. 16 2022
Soluție smart pentru colectare separată, implementată și în Timișoara

În Timișoara s-a implementat sistemul Big Belly, pentru eficientizarea colectării separate și a salubrității, cu containere dedicate pentru deșeurile menajere și reciclabile.

Containerele dispun de o capacitate de stocare de cinci ori mai mare decât volumul propriu, datorită unui mecanism intern de compactare a deșeurilor, se arată într-un comunicat.

Big Belly Timișoara 3

Au un sistem automatizat de senzori care notifică colectorul când se apropie de cantitatea maximă, alimentarea făcându-se cu energie solară, obținută de la panourile fotovoltaice integrate.

După București, unde a fost implementat încă din 2019, sistemul este extins și în Timișoara cu alte 20 de containere inteligente, instalate de Coca-Cola HBC România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara și GreenPoint Management. 

Soluția Big Belly a fost implementată pentru prima dată în 2019, când 30 de containere inteligente au fost amplasate în zona centrală a Capitalei, cu următoarele rezultate de la instalare:

  • Peste 80 tone de deșeuri reciclabile colectate;
  • Drumurile necesare golirii containerelor au fost reduse cu aproximativ 94% prin sistemul de notificări automatizat. În timp ce un coș normal este golit de 5 ori pe zi, prin drumuri succesive, Big Belly este vizitat la aproximativ 10 zile și doar atunci când e necesar;
  • Amprenta de carbon a scăzut cu 70% comparativ cu sistemul convențional de salubritate, prin eficientizarea transportului necesar colectării;
  • Cantitatea de saci de plastic folosiți în coșurile convenționale a fost redusă cu 90%.

Locurile în care au fost amplasate containerele Big Belly sunt marcate pe o hartă digitală care poate fi accesată online, prin scanarea QR codului prezent pe bin-uri sau aici.

Proiectul vine ca o completare pentru eforturile inițiate deja la nivel local, fie prin coșurile stradale simple pe care urmează să le primim curând sau prin suplimentarea programului de salubrizare. Ne îndreptăm spre a fi un oraș care furnizează servicii publice la standarde europene”, a spus primarul timișorean, Dominic Fritz.

Proiectul Big Belly face parte din platforma de sustenabilitate După Noi, lansată în 2015. Inițiativele care contribuie la educarea publicului despre importanța economiei circulare și creșterea ratelor de colectare separată sunt un pilon important în strategia respectivă. Sistemul Big Belly este unul din proiectele dezvoltate în acest sens, iar obiectivul este extinderea acestuia în mai multe orașe din România.

Activiștii Greenpeace România protestează în mijlocul albiei secate a Dunării

Pentru prima dată în istorie, izvorul Tamisei s-a deplasat cu 8 km în aval

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe